Medewerkers behouden in deze krappe arbeidsmarkt is een grote opgave voor verschillende mkb-bedrijven. Het ondersteunen en ontwikkelen van je personeel is een must, om ervoor te zorgen dat je medewerker de maximale capaciteit inzet pleegt en het liefst op een duurzame manier. Het MKB staat bekend als de sector waar het in zijn algemeenheid geen vanzelfsprekendheid is dat het leren en ontwikkelen centraal staat in het bedrijf.
Praktijk
Bij het PersoneelsPunt begeleiden we onder meer re-integratiekandidaten in het 2e spoor. Veelvuldig komen wij medewerkers tegen die al jaren in dienst zijn bij hetzelfde (MKB) bedrijf, maar al die jaren geen scholing hebben gevolgd. Een kandidaat van 45 jaar maakt dan niet zo snel een overstap naar een andere baan (en ook nog in een andere sector). De instroom bij de WIA kan voorkomen worden, waarbij dan op den duur niet de financiële consequenties toenemen. Dit staat los van een eventuele loonsanctie. Een instroom bij de WIA zou dan voortijdig door een reeds gevolgde opleiding of loopbaanadvies voorkomen worden. Zo voorkom je tevens de kosten van een stijgende ziektewetpremie.
Voorkomen is beter dan genezen
Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft de volgende subsidie regeling in het leven geroepen: Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het MKB ofwel SLIM-regeling.
De regeling stimuleert bedrijven om meer werk te maken van leren en ontwikkelen door een groot gedeelte van een project te subsidiëren.
Wat voor projecten vallen onder de regeling?
a. Een (strategisch) opleidingsplan opstellen.
b. Het in kaart brengen van je ontwikkel en leerbehoefte.
c. Het maken van (individuele) loopbaanscans.
d. Het ontwikkelen van een aanpak van het bovenstaande om deze te verankeren in je bedrijfsvoering.
e. Bijdrage leveren aan de (strategische) personeelsplanning.
f. Opzetten van een intern leertraject.
Een subsidie aanvragen is werk waar de meeste MKB-ers niet op zitten te wachten
Voor de verschillende MKB’s zijn er verschillende periodes voor de aanvraag, maar er zijn ook verschillen in subsidiepercentage. Is een subsidie aanvraag regelen niet je core-business, dan kan Het PersoneelsPunt daarbij ondersteunen. De combinatie van onze HRM- en loopbaankennis/ervaring zetten we graag in voor een optimale ondersteuning.
Natuurlijk zijn er voorwaarden om rekening mee te houden, zoals:
- De Slim-regeling is een structurele regeling, dit betekent dat het Ministerie, deze regeling ieder jaar aanbiedt.
- Er is een ondergrens aan subsidiabele kosten vastgelegd van € 5000,- . Haal je dat als klein bedrijf niet dan is er de mogelijkheid om de aanvraag te combineren met een aantal andere bedrijven. Samen ondernemen met je ondernemers in je buurt is een mooie optie!!
- De ondergrens is er niet als er een enkele praktijkleerplaats geboden wordt voor iemand van een beroepsopleiding in het 3e leerjaar (bij veel MBO’s het examenjaar). Hier geldt een maximale subsidie van € 2.700,-.
Ondernemersspreekuur
Ben jij als MKB-er en geïnteresseerd in dit onderwerp? Kom dan op ons MKB ondernemersspreekuur op maandagavond 9 maart a.s. (van 19.30 – 20.30 uur).
Aanmelden kan via info@hetpersoneelspunt.nl. Aan dit spreekuur zijn voor jou als MKB-ondernemer geen kosten verbonden.