ZICHT OP de functie van… storemanager

Bij Het PersoneelsPunt houden wij ons bezig met organisaties, bedrijven en mensen. Maar wat zijn er nu specifiek voor functies binnen die organisaties? Om daar zicht op te krijgen houden we het komende jaar regelmatig een interview met iemand uit het vakgebied. Dit maal is de eer aan Joey Veraart. Hij is storemanager bij G-Star op de Designer Outlet Roosendaal.

Wat is zo geweldig aan het beroep van storemanager?
Het is een veelomvattende functie, naast het aansturen en inplannen van personeel hou ik me ook bezig met het voorraadbeheer, de visuele merchandise van de winkel en zorg ik dat de winkel er tip-top uitziet zodat klanten zich welkom voelen. Het coachen en begeleiden van m’n personeel vind ik erg leuk om te doen. Mensen begeleiden zodat ze zichzelf kunnen ontwikkelen, dus vanuit een goede intentie ervoor zorgen dat ze de doelstelling die ze zichzelf stellen ook halen.

Heb je dit altijd al willen doen?
Nee, op het VMBO heb ik de richting handel en administratie gevolgd. Na het vmbo wist ik niet welke richting ik daarmee op wilde en ben toen MBO detailhandel gaan doen. Als ik nu terugkijk had ik wellicht een andere opleiding gekozen met een wat bredere basis dan alleen detailhandel. Maar dat komt ook wel omdat ik nu een andere loopbaanwens heb gekregen en me op iets anders wil gaan richten. De detailhandel blijf ik hartstikke leuk vinden. .

Hoe ben je erop gekomen om dit te gaan doen?
Als tiener had ik een bijbaantje in de videotheek van kennissen. Ik had het daar erg naar m’n zin, mocht veel dingen doen en heb er daardoor veel geleerd. Ik heb er een superleuke tijd gehad. Dit bijbaantje heeft er voor gezorgd dat de baan van storemanager me wel wat leek. Wat ik het leukste vond was het omgaan met mensen. Het sociale plaatje van een winkel, het contact met klanten. Hierdoor wist ik wel dat ik het werken met mensen in een winkel erg leuk vond en dat ik daar iets mee wilde.

Welke eigenschap komt je in dit werk van pas? En waarom?
Ik ben positief en vind enthousiasme en doorzettingsvermogen belangrijk in mijn baan. Door deze eigenschappen creëer je bij je werkgever geen afstand maar straal je uit dat je het samen doet. Wanneer m’n manager langskomt heb ik dan ook niet het idee dat m’n leidinggevende langskomt, we staan daardoor op één lijn.

Wat is er lastig aan het beroep van storemanager?
Mensen ontslaan, slecht nieuws gesprekken voeren blijf ik een vervelend onderdeel van m’n baan vinden. Ook al weet je dat het beter voor het bedrijf is om afscheid van iemand te nemen. Wanneer de boodschap is dat iemand beter werk moet gaan afleveren is dat ook geen fijn gesprek maar daar kan je iemand nog bij helpen zodat diegene zich kan ontwikkelen. Maar wanner dat er niet uit komt en je moet ze ontslaan, dat vind ik een mindere leuke kant aan m’n functie.

De leukste ervaring in je werk is:
Wanneer je iemand aanneemt, diegene nog veel moet leren maar dat je die ziet groeien. Dat personeel leert en zich ontwikkelt vind ik mooi om te zien.

Wat is de meest passende opleiding om jouw beroep uit te oefenen?
MBO detailhandel, niveau 4. Ik heb zelf de opleiding Ondernemer Detailhandel MBO 4 gedaan, een opleiding waarmee je je eigen winkel kunt beginnen. Nu heb ik die ambitie nooit gehad. Los van het financiële risico dat je loopt moet je tegenwoordig met echt een heel goed concept komen wil je als winkel overleven.
De opleiding heeft me wel goed voorbereid voor het werken in een winkel.

Wat had je vooraf onderschat aan storemanager?
De baan van storemanager verschilt per bedrijf en locatie waardoor dat voor verschillend kan uitpakken. Wat ik bij mijn huidige baan heb onderschat is dat je veel harder moet lopen dan de rest. De omzet in de outlet winkel is hoog en daardoor ligt de werkdruk ook veel hoger dan bij een gewone winkel.
Maar in het algemeen: dat je als storemanager ook met werknemers, weekendkrachten te maken hebt die zich er wat makkelijk van af maken. Zich bijvoorbeeld ziekmelden na een avondje stappen. En dan kan jij op je vrije dag terugkomen omdat er anders niet voldoende bezetting is.

Wat adviseer jij mensen die als storemanager willen gaan werken?
Kort nadat ik van school kwam kreeg ik een baan bij G-sus aangeboden en werd na een paar maanden al assistent storemanager/storemanager. Ik heb alles versneld moeten leren.
Mijn advies is dan ook: doe eerst genoeg ervaring op als verkoper en assistent storemanager. Zorg voor een goede basis voordat je de stap maakt naar de functie van storemanager.

Sta jij stevig?
Loopbaan kompas
Podcast ‘Jouw vacature vinden’