ZICHT OP … de functie van schrijfster

Bij Het PersoneelsPunt houden we ons bezig met organisaties, bedrijven en mensen. Maar welke functies zijn er nu specifiek binnen die organisaties? Om daar een beeld van te krijgen houden we regelmatig een interview met iemand uit het vakgebied.
Dit maal is de eer aan Saskia van den Brand. Zij is spreker en schrijfster van onder andere kinderboeken. Het is haar missie om creativiteit bij kinderen te stimuleren door middel van taal.

Wat is zo geweldig aan het beroep van schrijfster?
Iedere dag begin ik met een lege bladzijde en kan ik een nieuwe wereld creëren. Een wereld waardoor ik even ontsnap aan de realiteit. Boeken die kunnen zweven, boerderijen in de zee of een aap die wil ontsnappen uit de dierentuin. Bijna alles kan en dat maakt het zo leuk. Je kunt ook niets fout doen. Alles wat je schrijft daar ben je geweest.

Heb je dit altijd al willen doen?
Eigenlijk wel. Alleen wist ik lang niet dat ik schrijfster kon worden. Op de basisschool kwam er geen schrijver in de klas. Ook leerde we op school netjes schrijven, maar schreven we geen fantasieverhalen. Daarnaast was ik onzeker, omdat ik de regels van de Nederlandse taal steeds vergeet. Denk aan de regel van het ’t Kofschip bijvoorbeeld. Nu ben ik erachter gekomen dat dit eigenlijk niet uitmaakt. Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen om je teksten te redigeren.

Hoe ben je erop gekomen om dit te gaan doen?
Het zit in mij. Het is niet zo dat ik het op een dag ben geworden. Ik ben schrijfster. Je kunt het niet tegenhouden. Het komt van binnenuit. Ik word zielsgelukkig als ik mag schrijven. Wel heeft het een poos geduurd, voordat ik ervoor durfde te gaan. Ik wist niet of ik er mijn geld mee kon verdienen en het is natuurlijk niet een beroep dat veel mensen hebben.

Welke eigenschap komt je in dit werk van pas? En waarom?
Nieuwsgierig zijn. Ik wil graag weten hoe skateboards worden gemaakt of hoe je een website bouwt. Ook ben ik belangstellend naar anderen. Dit helpt natuurlijk enorm om steeds nieuwe verhalen te bedenken.

Wat is er lastig aan het beroep van schrijfster?
Ik schrijf natuurlijk ook teksten voor anderen. Ik geniet ervan om teksten te schrijven die raken, maar soms moet ik mij conformeren aan de wensen van een opdrachtgever. Dit betekent dat er weleens passages verdwijnen. Het is belangrijk dat je durft om je werk te publiceren. Veel schrijvers eindigen achter de computer, omdat ze die stap niet durven te maken.

Sommige verhalen die ik schrijf hebben voor mij een emotionele lading. Het kan dan weleens moeilijk zijn als iemand tegen je zegt dat ze je boek niet leuk vinden. Gelukkig komt dit bij mij niet vaak voor. Mijn eerste boek: Avonturen in Boekenatlas is genomineerd voor de Hotze de Roosprijs – beste kinderboekendebuut.

De leukste ervaring in je werk is:
Kinderen die genieten van mijn verhalen en daardoor meer gaan lezen. Ik kom regelmatig op scholen en dan vraag ik aan kinderen wat ze zo leuk vinden aan mijn verhalen. Een kind vertelde mij dat hij het verhaal Opgesloten in Torrebra heel spannend vond, omdat er bloed uit een personage zijn oor kwam. Ook ben ik heel trots dat kinderen mijn boek kiezen om voor te lezen tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd. Hiervoor is er een selectieronde op school om een leerling af te vaardigen. Het is natuurlijk een eer als kinderen mijn boek kiezen.

De leukste reactie kreeg ik van een oma. Ze vertelde dat haar kleinzoon laagbegaafd is en eigenlijk niet van lezen houdt. Als cadeautje had ze Avonturen in Boekenatlas gegeven. Hij heeft het boek in een week uitgelezen en vertelde in geuren en kleuren alle avonturen aan haar. Het is geweldig om als schrijver het verschil te kunnen maken in het leven van een kind, want het jongetje leest nu wel!

Wat is de meest passende opleiding om jouw beroep uit te oefenen?
Qua taal natuurlijk Nederlands of journalistiek. Geen van beide opleidingen heb ik gevolgd.

Ik ben schrijver geworden door mijn verhalen te laten lezen aan anderen. Het is belangrijk dat je over de drempel heen durft te stappen en naar buiten treedt.
Ik heb schrijfcoaching gevolgd bij Titia Vaags en een opleiding kinderverhalen schrijven gevolgd. Hier krijg je gericht feedback en zo kun je groeien als schrijver en je eigen stijl ontwikkelen.

Het vak heb ik me eigen gemaakt door heel veel te oefenen. Vroeger stonden mijn verhalen ook op mijn site. Nu niet meer. De beste verhalen kun je lezen in mijn boeken, maar eigenlijk is geen enkel verhaal slecht. Juist alle verhalen die ik voor mijn boeken heb geschreven zijn van belang geweest, want daardoor heb ik uiteindelijke betere verhalen gemaakt.

Wat had je vooraf onderschat aan schrijfster zijn?
Ondanks dat het een solistisch beroep is, komt er veel teamwerk bij kijken. Illustrator, vormgever, drukker en natuurlijk nog de marketing van je boek. Eigenlijk doe ik zoveel meer dan puur schrijven. Er zijn veel handelingen die gedaan moeten worden om ervoor te zorgen dat je geld verdient aan je boek.

Wat adviseer jij mensen die van schrijven hun beroep willen maken?
Richt je op een bepaalde niche. Je kunt heel veel kanten op met schrijven. Website, interviews, verhalen voor kinderen etc. Alleen moet je wel goed weten wat bij jou past. Ik ben het beste in het schrijven van huwelijksteksten/uitvaartteksten en kinderverhalen. Mijn talent ligt minder in het schrijven van een persbericht bijvoorbeeld. Als je dat weet dan ben je al een heel eind.

www.saskiavandenbrand.nl

Inspirerende dag
Gratis ontwikkeladvies tijdens Week van de Loopbaan – 16 t/m 20 september
Herkenbaar?