ZICHT OP… de functie van relatie- en hypnotherapeut

Wij als bedrijf zijn bezig met organisaties, bedrijven en mensen. Maar wat zijn er nu specifiek voor functies. Om daar zicht op te geven gaan we het komende jaar regelmatig een kort interview houden met iemand die zijn of haar vakgebied toelicht. Deze keer is dat Pierre Verbraak, hij is relatie- en Hypnotherapeut.

Wat is zo geweldig aan het beroep van Relatie- en Hypnotherapeut?
Allereerst is het belangrijk om uit te leggen dat Relatietherapeut en Hypnotherapeut twee beroepen zijn die je afzonderlijk van elkaar kunt uitoefenen. In mijn geval ben ik zowel Relatietherapeut als Hypnotherapeut en voer ik deze twee beroepen samen uit in mijn praktijk.
Bij Relatietherapie help je mensen in hun vastgelopen relatie en bij Hypnotherapie help je mensen bij hun persoonlijke problemen met behulp van hypnose.
Vandaar de combinatienaam Relatie- en Hypnotherapeut Pierre Verbraak. Voor mij is dit een ideale situatie omdat beide beroepen elkaar ondersteunen en prachtig aanvullen. Een relatie tussen personen bestaat namelijk altijd uit individuen die hun gedrag inbrengen in de relatie.

Dit kan zijn de relatie met hun partner of de relatie met zichzelf. Het groeiproces van mensen die eerlijk naar zichzelf durven kijken en écht willen veranderen kan supersnel gaan als de wil er is en dát is grandioos om te zien. Na enkele sessies zie je trotse zelfverzekerde mensen die bereid zijn zichzelf meer en meer te ontdekken en vol zelfvertrouwen verder gaan. Dit groeiproces blijft zich daarna in de toekomst ontwikkelen.

Heb je dit altijd al willen doen?
Nee, vroeger wilde ik graag bij de Wegenwacht van de ANWB. Achteraf gezien lijkt dit ook op het werk van een Relatie- en Hypnotherapeut. Je wilt mensen helpen die even vastgelopen zijn. Soms zijn het kleine reparaties, soms wat grotere die je moet uitvoeren om de mensen weer de weg op te helpen. De richting die mensen na de pechhulp gaan, die bepalen ze helemaal zelf. Dus het daadwerkelijk helpen van mensen zat er vroeger ook al in.

Hoe ben je erop gekomen om dit te gaan doen?
Na mijn LTS-opleiding wist ik net zoals velen niet wat ik wilde worden. Ik had een leuk baantje als postbode en het geld dat ik daarmee verdiende gaf ik in de weekenden weer uit. Mijn ouders stimuleerden mij om naar de Middelbare Technische School (MTS) te gaan. Dat was volgens mijn ouders het beste voor mijn toekomst. Nou, daar hebben ze gelijk in gekregen, maar het pakte op een heel andere manier uit. Tijdens het stagelopen in de MTS periode merkte ik wat ik absoluut NIET wilde. De studierichting elektrotechniek was niet mijn ding. Ik voelde me opgesloten en onprettig tijdens mijn stage. Deze ervaring leerde mij om vooral dingen te gaan doen in het leven waar ik me prettig bij voelde en waar ik energie van kreeg. Ik ben toen direct in een andere richting gaan zoeken en wilde stoppen met de opleiding omdat ik er in de toekomst toch niets mee ging doen. Gelukkig luisterde ik naar mijn beste vriend en klasgenoot. Hij liet mij inzien dat het belangrijk was om het laatste jaar af te maken zodat ik in ieder geval een diploma had.

Door het luisteren naar de adviezen van mijn ouders en van mijn vriend heb ik besloten mijn opleiding af te maken en heb ik mijn MTS diploma gehaald. Na de MTS heb ik gesolliciteerd bij de politie en werd ik aangenomen. Bij de politie kon ik weer mensen in nood helpen. Ik merkte dat het helpen van mensen mij goed af ging en dat ik daar persoonlijk energie van kreeg. Bij een overstap naar een landelijke opsporingsdienst werden er heel veel nieuwe opleidingen gegeven en kwam ik in aanraking met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).

Tijdens die opleiding werd mij meer en meer duidelijk dat ik veel meer mogelijkheden in me had dan ik ooit van mezelf verwacht had. Dit resulteerde in veel vervolgcursussen zoals Relatietherapie en Hypnotherapie om uiteindelijk te starten met mijn eigen praktijk. En wat is dát leuk om te doen. Zoals voetballer Cruijff zei: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.”.

Welke eigenschap komt je in dit werk van pas? En waarom?
Luisteren en oprecht nieuwsgierig zijn in de mens. Wie flexibel is beheerst het systeem. Het systeem van het leven. Ben je bereid en kun je de energie voor jezelf opbrengen om oprecht geïnteresseerd te luisteren naar mensen zodat je verbinding kunt maken, dan zijn mensen bereid om ook naar jou te luisteren als je een suggestie of advies aandraagt.

Wat is er lastig aan het beroep van Relatietherapeut en Hypnotherapeut?
De wil om mensen te helpen kan weleens sterker zijn dan dat mensen zich daadwerkelijk kunnen veranderen. Dan is het soms lastig om te accepteren dat er meer mogelijkheden waren, maar deze niet benut zijn. Dus accepteren dat de mensen soms nog niet zo ver zijn dat zij optimaal geholpen willen/kunnen worden.
Helpen betekent niet dat je het werk uit handen neemt, maar dat mensen zelf aan de slag gaan om de aangereikte opties onderzoeken.

De leukste ervaring in je werk is:
Ai, dat zijn er vele, maar een van de leukere ervaringen is wel dat mensen diep in hun ziel laten kijken omdat ze je volledig vertrouwen en voor het eerst in hun leven hun diepste gevoelens en geheimen durven te delen. En jij bent dan de persoon die in vertrouwen wordt genomen. Dat is speciaal en dan voel je je als therapeut enorm bevoorrecht en gewaardeerd.

Wat is de meest passende opleiding om jouw beroep uit te oefenen?
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar het belangrijkste is dat je iedereen in zijn of haar waarde laat en je passie voelt voor hetgeen je doet. Een geaccrediteerde opleiding volgen met verdiepingsopleidingen voor Relatietherapeut of Hypnotherapeut is minimaal nodig om te kunnen starten. Vervolgens heb je praktijkervaring nodig om jezelf vrij te voelen in het werk om een van deze twee beroepen uit te oefenen.

Wat had je vooraf onderschat aan Relatie- en Hypnotherapeut?
De enorme hoeveelheid en diversiteit aan activiteiten die komen kijken bij een eigen onderneming is een opgaaf. Wat mij daarbij enorm geholpen heeft is “Durf te vragen.” Stel je op als beginnende ondernemer en vraag mensen die ervaring hebben je te helpen. Ben overtuigd dat het je gaat lukken terwijl je jezelf blijft.

Wat adviseer jij mensen die als Relatie- en Hypnotherapeut willen gaan werken?
Word je warm van het helpen van mensen en krijg je energie van het voeren van vertrouwelijke gesprekken of wil je mensen helpen met behulp van hypnose, stap dan in de wereld van eigen onderneming, kom in actie en ga ervoor. Succes.

Pierre Verbraak
Vertrouwenspersoon
Tel : 06-36164395
Relatie- NLP coaching
www.pierreverbraak.nl

Sta jij stevig?
Loopbaan kompas
Podcast ‘Jouw vacature vinden’