ZICHT OP… de functie van Parkinsonverpleegkundige

Wij als bedrijf zijn bezig met organisaties, bedrijven en mensen. Maar wat zijn er nu specifiek voor functies. Om daar zicht op te geven gaan we het komende jaar regelmatig een kort interview houden met iemand die zijn of haar vakgebied toelicht. Deze keer is dat Sabine van Gastel, zij is Parkinsonverpleegkundige.

Wat is zo geweldig aan het beroep van Parkinsonverpleegkundige?
Het geweldige van dit beroep is dat je de kans krijgt patiënten te begeleiden vanaf diagnose. Parkinson is een ziekte waar tot nu toe geen genezing voor is. Maar met symptomatische behandeling kan je de patiënten goed begeleiden. Als Parkinsonverpleegkundige werk je multidisciplinair. Tevens werk je nauw samen met de neuroloog en de specialist ouderengeneeskunde.
Mijn werkzaamheden binnen Groenhuysen en het Bravis ziekenhuis hebben een verbindende factor en zorgen voor veel variatie in mijn werkzaamheden. Op de poli, de revalidatieafdeling, de langverblijfafdeling en in de eerste lijn zorg.

Heb je dit altijd al willen doen?
De werkzaamheden op de poli hebben me altijd erg aangetrokken. De functie is toevallig op mijn pad terecht gekomen.

Hoe ben je erop gekomen om dit te gaan doen?
Ik ben gevraagd door de neuroloog van het ziekenhuis en de manager.

Welke eigenschap komt je in dit werk van pas? En waarom?
Geduld, rust, overzicht, inzicht, passie voor het werk en doorzettingsvermogen. De ziekte van Parkinson heeft een diversiteit aan symptomen die je niet allemaal tegelijkertijd kan uitvragen en bespreken, dat is een proces. Het is zoeken waar de behoeften liggen bij patiënt en zijn of haar naasten. De traagheid in denken en verwerken bij de patiënt maken dat je regelmatig dingen moet herhalen. Overzicht heb je nodig om de juiste zorgverleners en behandelaars te benaderen zodat de juiste zorg, waar op dat moment het meest behoefte aan is, gegeven kan worden.

Wat is er lastig aan het beroep van Parkinsonverpleegkundige?
Het meest lastige is dat er nog geen genezing is! Ik help mijn patiënten hopen dat er iets uitgevonden gaat worden waardoor ze kunnen genezen. Verder hoop ik dat we nog beter leren hoe we in de toekomst de ziekte misschien kunnen voorkomen. Ik houd me dan ook goed op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Wat ik verder lastig vind is wat de ziekte met de mensen doet.

De leukste ervaring in je werk is:
Ik heb een patiënt die ik 7 jaar begeleid. Hij was altijd erg zelfstandig. Hij woont in het Zeeuwse en omdat ik daar regelmatig kom ken ik het dialect redelijk.
Omdat hij niet meer thuis kon wonen ben ik met hem en zijn schoondochter de locatie gaan bezoeken. Ik had hem even niet gezien en zijn spraakverstaanbaarheid was erg achteruit gegaan. Maar ik herkende zijn grapjes, ik herkende wat het bezoek met hem deed. Ik begreep hem omdat ik hem goed ken. Hij was duidelijk blij dat ik de moeite had genomen om met hem mee te gaan.

Wat is de meest passende opleiding om jouw beroep uit te oefenen?
De Parkinsonverpleegkundige opleiding van ParkinsonNet. Verder is het handig dat je voor deze opleiding al wat ervaring hebt met patiënten met de ziekte van Parkinson.

Wat had je vooraf onderschat aan ?
Ik heb het niet onderschat. Behalve misschien dat ik dacht dat ik alles moest weten. Je kan het beter opzoeken dan weet je het zeker.

Wat adviseer jij mensen die als Parkinsonverpleegkundige willen gaan werken?
Loop een dagje met me mee!

Sta jij stevig?
Loopbaan kompas
Podcast ‘Jouw vacature vinden’