ZICHT OP … de functie van leerkracht

Bij Het PersoneelsPunt houden we ons bezig met organisaties, bedrijven en mensen. Maar welke functies zijn er nu specifiek binnen die organisaties? Om daar zicht op te krijgen gaan we het komende jaar regelmatig een interview houden met iemand uit het vakgebied. Dit maal is de eer aan Frederieke Knook. Zij is leerkracht op kbs De Weerijs.

Wat is zo geweldig aan het beroep van leerkracht?
In het onderwijs is elke dag anders! Wat ik geweldig vind, is dat kinderen elke dag nieuwe ideeën, vragen en verwonderingen meenemen vanuit hun eigen belevingswereld. Het is ook ontzettend waardevol om kinderen met een onrustige thuissituatie een veilige plek te bieden waar het rustig en voorspelbaar is. Als kinderen beseffen dat ze iets beheersen of weten zie je ze groeien!

Heb je dit altijd al willen doen?
Vroeger paste ik altijd op mijn broertjes en op kinderen in de buurt. Omgaan met kinderen past me. Toch heb ik lang getwijfeld welke opleiding ik wilde doen.

Hoe ben je erop gekomen om dit te gaan doen?
Familie en vrienden adviseerden me om de Pabo te gaan doen, dit vonden ze goed bij me passen. De informatie tijdens de open dag haalde me over; het leek me erg fijn om in Breda een studie te gaan doen.

Welke eigenschap komt je in dit werk van pas? En waarom?
In het onderwijs heb je geduld nodig. Geduld om ieder kind zich op zijn eigen manier optimaal te laten ontwikkelen. Verder ben je echt een duizendpoot; opvoeden, lesgeven, opruimen, pleisters plakken, administratie, organiseren van allerlei feesten, vergaderen, adviseren, etc. dat vind ik heerlijk!

Wat is er lastig aan het beroep van leerkracht?
Het lastige, maar ook wel het leuke is dat je nooit klaar bent. Elke dag, elke week en elk nieuw schooljaar wil ik het beter doen. Ik sta heel vaak stil bij hoe mijn onderwijs beter kan.

De leukste ervaring in je werk is:
Ik vind het heerlijk wanneer een klas echt een groep wordt, iedereen zich veilig voelt, gewend is en wil leren. Een spontaan compliment van het ene kind aan het andere is ook geweldig; het glunderen dat ik dan zie, is onbetaalbaar.

Wat is de meest passende opleiding om jouw beroep uit te oefenen?
Hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) is de opleiding die je nodig hebt.

Wat had je vooraf onderschat aan leerkracht?
Ik had van tevoren niet gedacht, dat naast het lesgeven er zo veel meer taken en verantwoordelijkheden zijn.

Wat adviseer jij mensen die als leerkracht willen gaan werken?
Mensen die graag als leerkracht willen gaan werken, adviseer ik om op een paar verschillende scholen een dagje mee te lopen; om te zien wat het precies inhoudt. Ga eens in gesprek met een leerkracht. Ik werk op een onderwijskansenschool, daar wordt anders gewerkt dan op een reguliere school. Op een onderwijskansenschool is het belangrijk dat je snel een band krijgt met de kinderen. Daarnaast ligt de focus met name op goed les geven. Op scholen waar kinderen thuis veel ondersteuning krijgen van ouders kan je als leerkracht meer coachen. Wij werken hier meer vanuit de band met de kinderen én de focus ligt op het leren van kennis en vaardigheden.

5 tips voor een betere werk-privé balans
Sta jij stevig?
Loopbaan kompas