Bij Het PersoneelsPunt houden we ons bezig met organisaties, bedrijven en mensen. Maar welke functies zijn er nu specifiek binnen die organisaties? Om daar zicht op te krijgen gaan we ook dit jaar ( net als in 2020) regelmatig een interview houden met iemand uit het vakgebied. Dit jaar starten we deze rubriek met Lizet Strieder. Zij is kapster bij Kapsalon liZ.
Wat is zo geweldig aan het beroep van kapster?
Van kleins af aan heb ik al kapster willen worden, je kunt er echt je creativiteit in kwijt.
Ik heb een eigen salon in Roosendaal en werk als zzp’er, dat vind ik prettig. Daarnaast vind ik het heel leuk om met mensen om te gaan, de sociale contacten met klanten vind ik erg leuk. Je maakt mensen blij, ze gaan met een fijn gevoel de deur uit.
Heb je dit altijd al willen doen?
Ja, van jongs af aan wilde ik al kapster worden. Ik was graag met het haar van vriendinnetjes in de weer: vlechten maken, hun haar opsteken. Ik vond het leuk om bij hen kapsels uit te proberen. Hoewel m’n moeder het me af raadde, omdat het een beroep is waarbij je altijd op zaterdag en op sommige feestdagen aan het werk bent, ben ik het toch het kappersvak ingegaan.
Hoe ben je erop gekomen om dit te gaan doen?
Ik vond het leuk om met het haar bezig te zijn en voor mij was het al vroeg duidelijk dat ik kapster wilde worden. Het is een divers vak; je werkt met vrouwen, mannen en kinderen en elke dag is anders. Het was voor mij ook al snel duidelijk dat ik niet voor een werkgever wilde werken, ik wilde m’n eigen bedrijf zonder personeel. Inmiddels is het dertig jaar geleden dat ik voor mezelf ben begonnen.
Welke eigenschap komt je in dit werk van pas? En waarom?
Doorzettingsvermogen en je moet hard kunnen werken. Veel beginnende kapsters haken af door het fysiek belastende werk. Ze komen net uit de schoolbanken en moeten dan elke dag de hele dag staan, dat is zwaar om vol te houden. En verder is het een combinatie van met mensen om kunnen gaan èn het vak in je vingers hebben. Een heel sociale kapster die het net niet in de vingers heeft: dat gaat ‘m niet worden.
Wat is er lastig aan het beroep van kapster?
Wanneer je aan het kappen bent moet je ‘er geestelijk bij zijn’. Je hebt een gesprek met de klant en die verwacht dat je je het verhaal de volgende keer nog herinnert.
Het is niet zozeer dat ik dat lastig vind maar het is wel een onderdeel van het vak dat door de buitenwacht nogal eens wordt onderschat.
De leukste ervaring in je werk is:
De speciale kapsels zoals bruidjes en feestkapsels, alhoewel die laatste tegenwoordig niet meer zoveel voor komen, blijven mooi om te doen. De keren dat ik meedeed aan de Nederlandse Kampioenschappen waren ook heel speciaal.
Wat is de meest passende opleiding om jouw beroep uit te oefenen?
Inmiddels heten de opleidingen anders maar zelf heb ik destijds De Kapperschool in Bergen op Zoom gedaan en daarna heb ik me in Breda gespecialiseerd in het vrouwenvak en herenvak.
Wat had je vooraf onderschat aan het beroep van kapster?
Onderschat heb ik het niet echt, ik was lang genoeg gewaarschuwd door m’n moeder, maar het op zaterdag werken vond ik vervelend toen ik kinderen kreeg. Mijn zonen gingen op een gegeven moment allebei voetballen en ik ben nooit bij één van hun voetbalwedstrijden geweest. Misschien was dat anders geweest wanneer ik niet m’n eigen bedrijf had gehad maar aan de andere kant : ik doe dit werk nog met zóveel plezier!
Wat adviseer jij mensen die als kapster willen gaan werken?
Doen!
Het is een mooi een uitdagend vak. Na 32 jaar vind ik het nog steeds leuk en ga ik met plezier naar m’n werk.
Kom gerust eens langs en bel voor een afspraak voor onze salon in Roosendaal. We zijn te bereiken via 0165-535711