ZICHT OP … de functie van juridisch adviseur

Bij Het PersoneelsPunt houden we ons bezig met organisaties, bedrijven en mensen. Maar welke functies zijn er nu specifiek binnen die organisaties? Om daar een beeld van te krijgen houden we regelmatig een interview met iemand uit het vakgebied. Dit maal is de eer aan Jeroen van Dijk. Hij is ondernemer en juridisch adviseur bij Roosenhoek Juridisch Advies.

Welke eigenschap komt je in dit werk van pas?

En waarom? Een juridisch adviseur is in de eerste plaats een ‘people manager’ en een ‘projectleider’. Juridische conflicten gaan hoe dan ook over mensen en het begrijpen van hun belangen. Daarnaast heeft de juridische oplossing altijd invloed op de contractspartijen zelf, maar ook op derden, zoals werknemers, die de gevolgen van bepaalde besluiten zelf ervaren of uitvoeren. Daarom is het van belang dat een juridisch adviseur vooruit denkt en de gevolgen van de juridische uitwerking afweegt aan de belangen van betrokkenen. Het is daarbij altijd belangrijk om jezelf af te vragen: “Wat gaat dit betekenen over twee jaar voor het bedrijf?” of “Wat zijn de gevolgen als wij dit op een alternatieve manier uitvoeren?”.

Wat is er lastig aan het beroep van juridisch adviseur?

Het lastige aan juridisch advies is dat het altijd afhankelijk is van de feiten en omstandigheden van het geval. Een zaak is nooit twee keer hetzelfde. Een juridisch document kan voor een eerste keer perfect op maat gemaakt zijn en de tweede keer compleet waardeloos zijn. Daarnaast is het een uitdaging om constant op de hoogte te blijven van de laatste wetsontwikkelingen en altijd scherp te blijven tijdens je werk. Een fout kan namelijk grote gevolgen hebben voor anderen en is altijd kostbaar in het werk van een juridisch adviseur.

De leukste ervaring in je werk is:

Zoals al eerder gezegd, vind ik de afwisseling in mijn werk het allerleukste. Cliënten die constant nieuwe zaken aandragen, doordat zij bijvoorbeeld snel groeien en aan de lopende band nieuwe contracten afsluiten, zijn de beste sparringpartners. Zij maken mijn werk niet alleen uitdagend, maar houden ons als juristen ook scherp om de juiste doelen voor ogen te houden en altijd het beste uit onszelf en uit de situatie naar boven te halen.

Wat is de meest passende opleiding om jouw beroep uit te oefenen?

Een opleiding HBO Rechten of zelfs een universitaire (master-)opleiding is essentieel om dit werk uit te voeren. Kennis van het recht en de bijbehorende rechtspraktijk is een basisbehoefte om dit werk optimaal te kunnen uitvoeren.

Wat had je vooraf onderschat aan juridisch adviseur?

De werkzaamheden van een jurist worden vaak gezien als een kostenpost en niet als een besparing. Daar ben ik het natuurlijk niet mee eens, maar daarom is het vaak wel nodig om de (vaak negatieve) gevolgen aan de ondernemer duidelijk te maken. Tegelijkertijd wil je de urgentie van een goed juridisch advies niet verloren laten gaan. Goede en duidelijke afspraken vooraf helpen vaak om problemen achteraf te voorkomen. Het achteraf herstellen van juridische problemen is daarnaast ook duurder en tijdrovender, terwijl dit de ondernemer bespaard had kunnen blijven. Dat deze boodschap nog luider en duidelijker verteld moet worden bij het aangaan van een samenwerking, is iets wat ik in zekere mate onderschat heb.

Wat adviseer jij mensen die als juridisch adviseur willen gaan werken?

Het werk van een juridisch adviseur verveelt nooit, maar het kan ook heel veel tijd en aandacht vereisen. Let dus goed op jezelf en verlies jezelf niet uit het oog tijdens uitpluizen van een juridisch probleem. Verder is er altijd een rechtsgebied dat jou het meeste aanspreekt. Ik raad de nieuwe generatie juridisch adviseurs aan om te onderzoeken waar hun rechtvaardige hart ligt en maak deze materie je eigen, zodat jij anderen kunt helpen bij het realiseren van hun dromen en doelen.

5 tips voor een betere werk-privé balans
Sta jij stevig?
Loopbaan kompas