ZICHT OP… de functie van inkoper

Bij Het PersoneelsPunt houden zij ons bezig met organisaties, bedrijven en mensen. Maar wat zijn er nu specifiek voor functies binnen die organisaties? Om daar zicht op te krijgen gaan we het komende jaar regelmatig een interview houden met iemand uit het vakgebied. Dit maal is de eer aan Enrico Wierckx. Hij is inkoper bij Yopar.

Wat is zo geweldig aan het beroep van inkoper?
Inkoop is een breed en afwisselend vak. Het maakt wel verschil of je inkoper grondstoffen en verpakkingen bent bij een productiebedrijf, of bijvoorbeeld diensten inkoopt bij de overheid.
In de publieke sector wordt veel via aanbestedingen gekocht en daarmee heb ik nauwelijks ervaring. Ik koop vooral grondstoffen en verpakkingen voor voedingsbedrijven in. Hoe goed of slecht ik inkoop heeft direct invloed op het bedrijfsresultaat. Als inkoper draag je ook innovaties en verbeteringen aan. Je werkt met zowel leveranciers als met diverse afdelingen in de organisatie samen. Je kunt echt het verschil maken en dat geeft voldoening.

Heb je dit altijd al willen doen?
Nee, het is eigenlijk op mijn pad gekomen. Op school had ik er nog niet zo over nagedacht. Ik wilde iets commercieels.

Hoe ben je erop gekomen om dit te gaan doen?
Mijn eerste baan was commercieel medewerker bij een kleine handelsonderneming. Ik deed toen zowel verkoop- als inkoop. Vanaf mijn tweede baan lag de focus op inkoop.

Welke eigenschap komt je in dit werk van pas? En waarom?
De functie van inkoop verandert. De tijd dat een inkoper vooral een harde onderhandelaar moest zijn ligt ver achter ons. Soft skills worden belangrijker. Productieketens worden steeds verder geïntegreerd dus wordt de inkoper steeds meer een verbinder. Het helpt als je gemakkelijk contact legt en onderhoudt. Je neemt initiatief en bent proactief en accuraat. Je interpreteert gegevens en maakt analyses. Dus je moet ook kunnen rekenen. De rekenmachine blijft een belangrijke tool voor een inkoper.
Je moet integer zijn en eigenlijk ook gezond nieuwsgierig. Als je geen vragen stelt word je niet wijzer. Argwanend wil ik niet zeggen maar ook niet alles blind vertrouwen. Eigenlijk, zoals ze zeggen, moet je over een gezond portie boerenverstand beschikken. Het is daarbij ook handig als je de Engelse taal beheerst.

Wat is er lastig aan het beroep van inkoper?
Eigenlijk krijg je zelden alles op een presenteerblaadje aangereikt. Je moet vaak zelf de details achterhalen. Market Intelligence wordt steeds belangrijker. Hoe gaan markten zich ontwikkelen. Wordt olie duurder of goedkoper. Met andere woorden, moet ik nu vastleggen of kan ik beter nog even wachten. Zijn er risico’s ten aanzien van aanvoer en beschikbaarheid? Om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen moet je ontwikkelingen volgen en kennis vergaren. En die kennis vind je niet op Wikipedia.
Risico’s inschatten en voorkomen is trouwens ook een belangrijk aspect. Als je risico’s niet kunt afwentelen dan moet je de alternatieven kennen. Just-in-time was het ideaal. Door corona is de kwetsbaarheid van de keten duidelijk geworden. Soms is optimalisatie zo ver doorgevoerd dat er nauwelijks verschillende bronnen meer zijn voor vitale componenten. Neem mondmaskers. Vanwege de lage prijs werden die eigenlijk alleen nog in Azië geproduceerd. Nu beseffen we dat het strategisch beter is om ook in Europa productie te hebben. Ook al is de prijs wat hoger. Door samenwerking in de keten kun je optimaliseren maar het maakt je ook afhankelijk. Als er dan geen alternatieven zijn, dan wordt het eng.

De leukste ervaring in je werk is:
Elke inkoper heeft wel succesmomenten. Het geeft zeker voldoening als je na uitgebreide onderhandelingen miljoenencontracten succesvol kunt afsluiten. Of dat je verbeterprojecten hebt opgestart die resultaat leveren. Maar ook kleine dingen kunnen een goed gevoel geven. Verwacht als inkoper geen complimenten. Het ‘goed’ doen hoort bij je taak. Maar je weet zelf wel als je iets voor elkaar krijgt wat niet zo vanzelfsprekend is.

Wat is de meest passende opleiding om jouw beroep uit te oefenen?
Nevi is het opleidingsinstituut voor inkoop. Er zijn verschillende niveaus en cursussen.
In mijn tijd was er op het HBO nauwelijks aandacht voor inkoop. Dat is nu gelukkig anders. Het belang van inkoop en de positie ervan binnen organisaties verandert ook.

Wat had je vooraf onderschat aan het beroep van inkoper?
Zoals gezegd ben ik er ingerold. Het is wel een beroep waarbij je niet kunt verslappen.
Het blijft dynamisch en je moet alert blijven. Altijd. Het kost energie maar dan krijg je ook energie terug. Als je dat gevoel niet hebt, of niet meer hebt, kun je beter iets anders zoeken.

Wat adviseer jij mensen die als inkoper willen gaan werken?
Probeer een paar dagen, of een stageperiode, mee te lopen. En áls je de kans krijgt op een inkoopafdeling, pak dan ook die kans. De inkoopquote bij bedrijven neemt nog steeds toe. Er wordt dus steeds meer ingekocht, ook bij productiebedrijven. En dan hebben we het nog niet over verduurzaming gehad. Volgens mij zijn er er steeds meer inkopers nodig.

Inspirerende dag
Gratis ontwikkeladvies tijdens Week van de Loopbaan – 16 t/m 20 september
Herkenbaar?