ZICHT OP de functie van … Femke Harmsen

Bij Het PersoneelsPunt houden we ons bezig met organisaties, bedrijven en mensen. Maar welke functies zijn er nu specifiek binnen die organisaties? Om daar een beeld van te krijgen houden we regelmatig een interview met iemand uit het vakgebied. Dit maal is de eer aan Femke Harmsen. Zij is fysiotherapeute bij Jongmans- FysioSupport.

Wat is zo geweldig aan het beroep van fysiotherapeute?
Ik vind het heel mooi om mensen te kunnen helpen hun doel te bereiken. Of dat nu om een marathon gaat, hun werk weer pijnvrij kunnen uitoefenen of een voetbalwedstrijd spelen, maakt voor mij niet uit. Het gaat erom dat iedere persoon een eigen verhaal en achtergrond heeft en je met een aantal puzzelstukjes samen tot de oplossing kunt komen. Het werken met mensen en ze te kunnen begeleiden om weer te kunnen doen waar hun hart ligt, daar haal ik veel voldoening uit.

Heb je dit altijd al willen doen?
Nee, mijn eerste keuze was docent LO, dus ook sportgericht en met het werken met mensen/kinderen. Door een blessure ben ik met die opleiding gestopt en vanuit daar de opleiding fysiotherapie gaan doen. Achteraf past dit beroep misschien nog wel meer bij mij dan ik van tevoren had gedacht en ik heb nooit spijt gehad van de keuzes die ik daarin heb gemaakt.

Hoe ben je erop gekomen om dit te gaan doen?
Door een langdurige blessure heb ik gerevalideerd bij een fysiotherapeut en vanuit daar ben ik heel enthousiast geworden over het beroep. Ik weet wat het is om geblesseerd te zijn en vind het vanuit mijn ervaring heel mooi om anderen daarmee te kunnen helpen en begeleiden. En daarbij vond ik het menselijk lichaam en het bewegen altijd al interessant dus ben ik me gaan oriënteren op wat bij mij zou kunnen passen.

Welke eigenschap komt in dit werk van pas? En waarom?
Nieuwsgierigheid en empathisch vermogen is denk ik heel belangrijk in dit vak. Nieuwsgierigheid omdat je bij de intake het liefst zo veel mogelijk over de persoon te weten zou willen komen, zodat je uiteindelijk de beste hulp kan bieden die afgestemd is op het leven van die persoon. Empathisch vermogen omdat ik vind dat je je goed moet kunnen inleven in de persoon die voor je zit. Het is niet alleen de blessure die je behandelt, maar ook de persoon zelf en dat betekent dat je het mentale/psychosociale gedeelte daarin moet meenemen, om bijvoorbeeld in een lang traject er te kunnen zijn voor diegene.

Wat is er lastig aan het beroep van fysiotherapeute?
Ik vind het soms lastig dat je niet altijd iedereen kunt helpen zoals je zelf zou willen. Er is heel veel bekend over het menselijk lichaam en het functioneren ervan, maar ook nog heel veel niet. Soms liggen bepaalde dingen toch buiten je macht en dat moet je ook kunnen accepteren.

De leukste ervaring in je werk is:
Wanneer iemand na een lang revalidatietraject succesvol klachtenvrij terug kan keren naar zijn sport/werk.

Wat is de meest passende opleiding om jouw beroep uit te oefenen?
De opleiding HBO Fysiotherapie.

Wat had je vooraf onderschat aan fysiotherapeute?
De wetenschappelijke onderbouwing die aan onderzoeken/behandelingen ten grondslag ligt en hoe moeilijk het vak daarom af en toe kan zijn. Veel is nog niet bekend of genoeg bewezen en toch moet je ernaar kunnen handelen.

Wat adviseer jij mensen die als fysiotherapeute willen gaan werken?
Ga vooral een kant op die je leuk vindt en waar je energie uit haalt. In de fysiotherapie zijn zoveel uitstroomrichtingen en mogelijkheden die je al lerende ervaart, maar kijk daarin niet naar anderen. Vindt vooral iets wat bij jou past.

Vacature financieel administratief medewerker
Hoe je als werkgever de mentale gezondheid van je medewerkers kunt bewaken en bevorderen
Rouw in een 2e spoortraject