ZICHT OP de functie van de ondernemer…

Bij Het PersoneelsPunt houden we ons bezig met organisaties, bedrijven en mensen. De afgelopen maanden hebben we in deze rubriek verschillende functies belicht. Deze keer belichten we een overstap waar veel mensen voor hebben gestaan of van dromen: van loondienst naar eigen baas. Edwin Vermeulen van Vepox bv vertelt over zijn overstap.

Hoe ben je erop gekomen om voor jezelf te beginnen?
Het leek me prettig mijn werk op m’n eigen manier te doen. Ik had al heel lang de ambitie om voor mezelf te beginnen maar het kwam er niet van. Op een bepaald moment vielen er een aantal zaken in privé en werk samen waardoor het op dat moment logisch was die stap wel te zetten.

Bij wat voor soortbedrijven heb jij gewerkt?
Voordat ik voor mezelf begon heb ik bij Vermeulen Kunststoftoepassingen gewerkt. Dit was het bedrijf van mijn vader en daar heb ik het vak geleerd. Als tiener ging ik in de weekenden al mee naar allerlei klussen en heb zo veel ervaring met het maken van gietvloeren op kunnen doen.

Wat is zo geweldig aan het hebben van een eigen bedrijf?
De mogelijkheid om de werkzaamheden op jouw manier uit te voeren en de diversiteit aan werkzaamheden die op je pad komen. Je hebt het complete pakket: van verkoopgesprek tot uitvoering en van administratie tot je kantoor of loods opgeruimd houden. En ook wel, al heb ik dat moeten leren, de vrijheid om ‘nee’ te kunnen zeggen tegen een klant.

Heb je altijd al eigen baas willen zijn?
Omdat ik in een ondernemersgezin ben opgegroeid heb ik altijd gezien wat dit inhield. De voordelen en de nadelen. Ik heb altijd wel in m’n hoofd gehad om voor zelf te beginnen wanneer ik daar klaar voor was. Ik vond het een hele stap. Van vast salaris naar de onzekerheid of je voldoende omzet binnen zou halen. Toen ik de uitdaging aanging en met Vepox startte, heb ik daar geen moment spijt van gehad.

Welke belangrijke eigenschappen van jou, komen bij het hebben van een eigen bedrijf van pas? En waarom?
Doorzettingsvermogen is een belangrijke eigenschap die je als ondernemer moet hebben. Wanneer het een keer tegenzit moet je doorgaan en niet bij de pakken gaan neerzitten.
Met allerlei mensen om kunnen gaan is een eigenschap die me van pas kwam bij het hebben van een eigen bedrijf. Van het hebben van verschillende soorten klantcontact, van grote bouwaannemer tot particulier, tot het aansturen van personeel en zzp-ers.

Wat is er lastig aan je eigen baas zijn?
Niet lastig maar wel iets om rekening mee te houden: als je er echt voor wilt gaan dan gaat er veel tijd inzitten. Maar als je er ook echt voor gaat maakt dat tegelijkertijd ook niet uit. Daarnaast is er de onwetendheid of je over drie maanden nog werk hebt. Dat is wel een dingetje waar ik mee moest leren omgaan. Wanneer klanten toch niet tevreden zijn, of dit terecht is of niet, dat blijf ik lastig vinden. Ook hier speelt de ervaring mee, naarmate je langer bezig bent leer je daar beter mee omgaan.

De leukste ervaring in je werk is:
Niet specifiek één ding maar wanneer nieuwe klanten vertellen dat ze op voorspraak van eerdere klanten contact met je opnemen, vind ik elke keer erg leuk. Betekent toch dat de klant vertrouwen in je heeft. En het allerleukst blijft natuurlijk wanneer je een groot, toonaangevend werk binnenhaalt!

Heb je, in je beginperiode als zelfstandige, ook een grote, leuke misser gemaakt?
Hmm, missers vind ik eigenlijk niet zo leuk. De klant betaalt voor een goede vloer en als er door mijn schuld iets misgaat moet ik dat herstellen. En dat kost geld…

Welke opleidingen heb je gevolgd voordat je startte met je eigen bedrijf?
Ik heb MTS Bouwkunde gedaan en ben toen verder gegaan met een bedrijfskundige opleiding. Eenmaal aan het werk heb ik de opleiding leermeester en daarna uitvoeder bouw gedaan.

Heb je een aanvullende opleiding gedaan toen je een eigen bedrijf startte?
Toen ik eenmaal voor mezelf bezig was heb ik een ondernemerscursus bij NOA, de ondernemersvereniging voor de afbouw, gedaan die echt gericht was op alle aspecten van een afbouwbedrijf. Het leuke daarvan was dat je veel contact had concullega’s en zo ook veel van elkaar opstak. Verder heb ik VCA-VOL gehaald, het is binnen de branche namelijk vanzelfsprekend om je VCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) te halen. Steeds meer werkgevers en opdrachtgevers vragen namelijk vanuit de Arbowet expliciet om het VCA diploma. En bijblijven met cursussen gericht op vloeren vind ik belangrijk, vaak worden deze door leveranciers gegeven.

Wat is je advies aan mensen die vanuit loondienst hun eigen onderneming willen starten?
Ik heb er voor gekozen om vanaf het begin met een boekhouder te werken. Dat is me goed bevallen, het gaf mij rust dat ik wist dat het financiële aspect goed geregeld was. En wanneer het ondernemerschap je ligt: gewoon doen!

Vacature financieel administratief medewerker
Hoe je als werkgever de mentale gezondheid van je medewerkers kunt bewaken en bevorderen
Rouw in een 2e spoortraject