Werken in de grensstreek – wat als je langdurig ziek wordt?

Dichtbij België wonen brengt ook de Belgische arbeidsmarkt dichterbij. Flink wat Nederlanders reizen dagelijks naar hun werk in België en staan daar als werkende ingeschreven. Andersom geldt dat ook: veel Belgen steken iedere dag de grens over om in Nederland te werken. Maar wat gebeurt er wanneer je langdurig ziek wordt? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten bij de re-integratie van medewerkers?

Bescherming van de zieke medewerker in Nederland en België

Hoewel Nederland en België beide onderdeel zijn van de EU, hebben ze hun eigen wet- en regelgeving rondom ziekte en re-integratie. In de grensstreek krijgen we te maken met re-integratiekandidaten die in Nederland hebben gewerkt maar in België wonen, of andersom. Ongeacht het land waar je werkt of woont, blijft het doel bij re-integratie hetzelfde: een re-integratiekandidaat (2e spoor) gaat op zoek naar een andere werklocatie. In dit artikel beschrijven we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen beide landen.

Wet Verbetering Poortwachter in Nederland

In Nederland kennen we de Wet Verbetering Poortwachter, die als doel heeft de zieke medewerker te beschermen en de re-integratie binnen twee jaar te bevorderen. Werkgevers zijn verplicht om samen met de werknemer een plan op te stellen en begeleiding te bieden. Tijdens deze periode blijft de werkgever verplicht minimaal 70% van het loon door te betalen.

Re-integratie en ontslag bij ziekte in België

In België heeft de werkgever een grotere rol in de besluitvorming over een zieke werknemer. Sinds 2017 is er wetgeving omtrent ontslag bij ziekte, maar de werkgever kan eerder besluiten om een contract te beëindigen als het werk niet langer haalbaar is. Een werkgever mag een werknemer niet ontslaan vanwege ziekte op zich, maar wel als langdurige afwezigheid onaanvaardbare gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering.

Bij een afwezigheid van minstens 9 maanden wegens ziekte of een ongeval kan een werkgever een ontslag wegens medische overmacht aanvragen. Dit proces verloopt via de arbeidsarts, die een beslissing neemt en deze binnen drie maanden via een aangetekend schrijven aan de betrokken partijen communiceert.

Voor actuele informatie over ontslag wegens medische overmacht in België kun je deze link raadplegen: Mensura – Procedure Medische Overmacht.

Instanties die betrokken zijn bij ziekte en re-integratie

In Nederland is het UWV de instantie die begeleiding en uitkeringen regelt voor mensen die door ziekte niet kunnen werken. In België zijn het VDAB en de RVA de belangrijkste instanties. Het VDAB ondersteunt mensen bij hun herintrede op de arbeidsmarkt, terwijl de RVA verantwoordelijk is voor uitkeringen. Er zijn plannen om deze instanties verder te laten samenwerken, waardoor het model meer op dat van het UWV in Nederland zal lijken.

Mijnwerk.nl versus VDAB.be

In Nederland kunnen werkzoekenden een profiel aanmaken op mijnwerk.nl, terwijl dit in België via VDAB.be gebeurt. In België wordt VDAB.be vaker gebruikt dan mijnwerk.nl in Nederland, omdat het platform direct vacatures en aanbieders koppelt, terwijl Nederland meerdere vacatureplatforms kent.

Inzicht in de arbeidsmarkt

Wanneer een kandidaat op zoek gaat naar een andere baan, is inzicht in de arbeidsmarkt essentieel. In Nederland biedt het UWV een overzicht van kansrijke beroepen, terwijl in België de knelpuntenberoepen via de VDAB en het CBAD worden gepubliceerd.

LinkedIn als netwerkinstrument

LinkedIn wordt in beide landen op dezelfde manier gebruikt: als zakelijk netwerk om te verbinden, te netwerken en zichtbaarheid te vergroten bij het zoeken naar een baan.

Werkervaringsplaatsen en beroepsinlevingsstages

In België kunnen werkzoekenden via een beroepsinlevingsstage ervaring opdoen binnen een bedrijf. Dit kan met een kleine premie voor de werkgever. Daarnaast bestaat de Individuele BeroepsOpleiding (IBO), waarbij een kandidaat tot zes maanden wordt opgeleid met de intentie om daarna een contract te krijgen. Werkgevers ontvangen hiervoor een productiviteitspremie.

In Nederland bestaat een vergelijkbare regeling in de vorm van werkervaringsplaatsen. Voor een periode van zes weken is dit voor de werkgever kosteloos. Wanneer een langere werkervaringsplaats wordt afgesproken, kan een bedrijf via detachering betalen aan de huidige werkgever van de re-integratiekandidaat. Dit biedt de inlenende partij de mogelijkheid om over een langere periode een beter beeld te krijgen van de kandidaat.

Beide regelingen zijn waardevolle instrumenten om een goede overstap naar een nieuwe baan te maken.

Onze professionals van Het Personeelspunt kunnen ondersteunen en begeleiden, onder andere tijdens een re-integratietraject. Neem contact op!

ACT-training: tools voor beweging in denken en doen
Prettig instromen na een burn-out of overspannenheid
Zo blijven we op de hoogte: maandelijkse ChatGPT intervisie
‘Hoe houd jij alle ballen in de lucht?’
Een werkervaringsplaats; tweede kans op werkplezier