Je krijgt nieuwe taken en meer verantwoordelijkheid in je baan. Hier doe je het voor, dit vind je leuk. Maar ook eh.. best vermoeiend. Je ervaart dat jouw draaglast groter wordt. Ook door veranderingen in je privé-situatie kan je draaglast groter worden, bijvoorbeeld doordat je mantelzorgtaken op je neemt. Vaak zijn het zaken waar we eigenlijk geen nee tegen kunnen zeggen en die door de loop van tijd steeds zwaarder worden ervaren.
Bij iedere persoon kan energieverlies anders tot uiting komen. De een krijgt een gejaagd gevoel en/of concentratieproblemen, de ander wordt vergeetachtig en/of kan slechter tegen veel geluid en slaapt slechter. Kortom verschillende uitingen die op langere duur leiden tot disfunctioneren en controle verlies.
Ieder mens reageert anders in verschillende situaties. Onder normale omstandigheden is de totale belasting, die iemand ervaart niet groter dan de draaglast. Je houdt dan aan het einde van de dag nog ‘een stukje’ energie over. Hoeveel energie overblijft is voor iedereen anders. Draagkracht is heel persoonlijk en varieert. Bij overbelasting is er een langere periode dat er te veel energie wordt opgeslurpt, je lichaam gaat in een overlevingsmodus om het vol te houden. Zonder terug te kunnen vallen op het broodnodige ‘stukje’ energie aan het einde van de dag.
Praktijkvoorbeelden
Een coachee werkte al jaren in een leuke baan, ze wist wat er van haar verwacht werd en had het daardoor naar haar zin. De zware mantelzorg voor haar moeder kon ze, mede door haar leuke werkplek, goed handelen. Totdat er op het werk een andere werkwijze werd doorgevoerd die erg buiten haar comfortzone lag, dit trok ze niet. De energie die ze daarin moest investeren hád ze niet, ze kreeg mentale en fysieke klachten. Het lukte haar niet de klachten te laten afnemen, ruim een half jaar later was een burn-out het gevolg.
Een andere coachee had een uitdagende baan, veel afwisseling en ruimte om verantwoordelijkheid te pakken. Daar genoot hij enorm van. Tot er privé een beroep op hem werd gedaan en er in dat proces ‘oud zeer’ naar boven kwam. Zaken uit z’n jeugd die hij altijd had weggestopt kon hij niet meer negeren waardoor de relatie met z’n vader enorm onder druk kwam te staan. Dit vroeg, vrat energie; energie die hij nodig had om goed in z’n baan te kunnen functioneren. Hij was zelf nog wel het meest verbaast dat een burn-out hem overkwam.
Burn-out of overspannenheid komt in alle sectoren voor. Er is geen typisch burn-out mens aan te wijzen. Iedereen is uniek, door afkomst, opvoeding en ervaring. Hoe jij met tegenwind omgaat wordt daardoor bepaald. Een boom die goed in de grond geworteld is, blijft staan hoe hard het ook stormt. Een boom die anders geworteld is heeft daar meer moeite mee. Dat geldt ook voor ons als mens, hoe wij geworteld zijn bepaalt hoe we in het leven staan. De ene persoon heeft een lastige jeugd achter de rug, de ander heeft een moeilijke schooltijd gehad en weer een ander heeft traumatische ervaringen.
Omdat iedere persoon door afkomst, opvoeding en ervaring uniek is, wordt bij Het PersoneelsPunt in de begeleiding van “Burn-out en Stress” gekeken hoe stevig jouw wortels zijn ofwel hoe stevig jouw fundament is. Op basis van je huidige behoefte begeleiden wij op een aantal thema’s. Jij maakt een keuze of je energie hebt om een bepaald thema op te pakken (als er meerdere zijn). Een concreet actieplan kan daarbij helpen met als doel minder stress en energieverlies te ervaren. Als begeleiders staan Margot en Jack daarvoor ook in contact met bedrijfsartsen, huisartsen en andere zorgprofessionals om hen inhoudelijk te informeren en af te stemmen over jouw situatie.
Zo begeleiden zij mensen in het steviger maken van hun wortels! Wil je meer informatie, neem dan contact op met Het PersoneelsPunt via 06-22403720 of stuur ons een bericht via de contactpagina.