Prettig instromen na een burn-out of overspannenheid

Herstellen van een burn-out is een persoonlijke reis die tijd en geduld kost. Een ding is duidelijk: het is een proces dat er voor iedereen anders uitziet. Wanneer ben je er klaar voor om weer in te stromen na een burn-out en hoe pak je dat aan? 

De coaches van Het Personeelspunt staan voor je klaar om je persoonlijk en praktisch te begeleiden bij deze stap.

Signalen van herstel

Een burn-out kan een grote impact hebben en markeert vaak een kantelpunt in je leven met een ‘voor’ en een ‘na’. De kans is groot dat je na een burn-out dingen anders wilt gaan aanpakken, op het werk maar misschien ook thuis.

Hoe lang je nodig hebt om weer in te stromen op het werk is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn signalen die aangeven dat het de goede kant op gaat:

  • Je voelt je energieker en minder uitgeput.
  • Het lukt beter om jezelf te concentreren en taken af te ronden.
  • Je wordt minder snel overspoeld door emoties en voelt jezelf emotioneel stabieler.
  • Je slaapt beter en wordt uitgerust(er) wakker.
  • Je krijgt weer zin om dingen te ondernemen.

Ruimte en rust

Na een periode van weinig energie waarbij zelfs sommige huishoudelijke taken al te veel voelden, begin je meer ruimte en rust in je hoofd te ervaren en krijg je meer overzicht. Je vraagt jezelf misschien af wat er op het werk gebeurt in jouw afwezigheid en je hebt weer ruimte in je hoofd om daarbij stil te staan. Het is tijd voor de volgende stap: nadenken over een terugkeer op de werkvloer.  

Instromen na een burn-out

Waar voel jij je goed bij? Dat is de grote vraag wanneer je weer aan de slag gaat na een burn-out. Je wilt niet direct terug stappen in het ritme dat je voorheen had, dus bouw het geleidelijk op in overleg met je huisarts, bedrijfsarts en werkgever. Luister hierbij goed naar je lichaam én naar hoe je jezelf mentaal voelt.

5 tips voor een vlotte instroom na burn-out

  • Je kunt niet meteen alles weer tegelijkertijd oppakken. Probeer los te laten en eerst te focussen op één of twee taken.
  • Probeer realistische verwachtingen te hanteren en wees niet te streng voor jezelf.
  • Leer ‘nee’ te zeggen en respecteer je eigen grenzen. Je eigen herstel staat hierbij voorop.
  • Blijf in contact met je werkgever en collega´s en probeer aan te geven wat je nodig hebt en eventueel hulp te vragen. Wordt het toch even te veel? Geef dit aan.
  • Leer stressfactoren herkennen én probeer ze te verminderen door prioriteiten te stellen.

We kunnen jou persoonlijk en praktisch begeleiden. Samen zorgen we ervoor dat jij jouw overspannenheid of burn-out achter je kunt laten.

ACT-training: tools voor beweging in denken en doen
Werken in de grensstreek – wat als je langdurig ziek wordt?
Zo blijven we op de hoogte: maandelijkse ChatGPT intervisie
‘Hoe houd jij alle ballen in de lucht?’
Een werkervaringsplaats; tweede kans op werkplezier