De mededeling “Je bent niet meer welkom vanaf morgen”; een mededeling die als donderslag bij heldere hemel komt of … zag je het al aankomen? Bemerkte jij de afgelopen periode dat de sfeer op je werk aan het veranderen was? Collega’s waren minder open, veel geroezemoes, leidinggevenden die veel met elkaar in gesprek zijn. Diverse signalen die niet door iedereen worden herkend, maar misschien al wel doorgegeven door je collega die ook zitting heeft in de ondernemingsraad.
Dan wordt het duidelijker… al het personeel wordt verzocht om aanwezig te zijn bij een bijeenkomst waar de directie een mededeling heeft. Met veel collega’s ga je in spanning en in ijzige stilte naar de bijeenkomst.
De mededeling suist door je hoofd: “Wij gaan deze locatie sluiten…vanaf volgende maand”. En daar sta je dan.. het duizelt je:
• Wat gebeurt er met mijn werk?
• Wat betekent dat voor mijn salaris?
• Of is deze boodschap misschien niet op mij van toepassing?
• Heb ik binnenkort een WW-uitkering?
Ieder mens reageert anders op dit soort boodschappen, niet iedereen krijgt een zelfde soort ontkenningsreactie. Op dat moment begint ons werk als loopbaan/werkcoach. In zo’n situatie kan het zijn dat wij aanwezig zijn bij de bijeenkomst, waar de boodschap wordt gegeven. Medewerkers kunnen hun hart luchten. Emoties lopen uiteen, van boosheid tot medewerkers die niets meer zeggen. Een luisterend oor is wat wij bieden, dat eventueel gevolgd wordt door meer persoonlijke, individuele gesprekken.
Outplacementbegeleiding is geen standaardprogramma
Begeleiding wordt op maat gemaakt, we luisteren naar de mens met zijn of haar verhaal. Vanuit het verleden kunnen we gezamenlijk een deur sluiten. Maar als er 1 deur sluit, gaat er weer 1 of meerdere deuren open. Het is een weg, die je samen bewandelt.
De nieuwe weg
Hoe een nieuwe weg in te slaan is niet voor iedereen (direct) duidelijk. Verschillende mensen blijven wat langer op een kruispunt stil staan. Dat kan zijn door angst, of omdat ze gewoon niet weten wat te doen. Bij een intakegesprek van een outplacementtraject is wat we gaan verkennen:
- Dezelfde functie bij een andere werkgever
- Een andere functie bij een andere werkgever
- De droom om voor jezelf te beginnen
a. Dezelfde functie bij een andere werkgever.
Dit lijkt zo makkelijk, maar hoe lang is het geleden dat je hebt gesolliciteerd? Hoe zit de arbeidsmarkt nu in elkaar? Ben ik er direct klaar voor om een overstap te maken? Zijn diverse processen bij een ander bedrijf mee geautomatiseerd en loop ik achter op het gebied van ict?
b. Een andere functie bij een andere werkgever.
Ja, de baan die ik nu al tien jaar met frisse tegenzin vervul, gaat stoppen. Gelukkig heb ik nu tijd om een switch in mijn arbeidzame leven te maken. Zeker leuk, maar wat ga ik dan doen? Moet ik nu een goede studie gaan volgen, ga ik bijvoorbeeld gebruik maken van het STAP budget? Hoe ga ik een nieuw netwerk opbouwen om mijn droombaan te bemachtigen?
c. De droom om voor jezelf te beginnen
Eindelijk de kans, niemand die zich met mij kan bemoeien, ik kan alles zelf bepalen. Het bestaan als zelfstandige lijkt ideaal. Er zijn verschillende drijfveren waarom iemand gaat starten als zelfstandige. Sommige directeuren zeggen dat ze voor een zelfstandig bestaan hebben gekozen doordat ze een probleem hebben met autoriteit. Een andere drijfveer kan zijn dat jij zeker weet dat jij hét gat in de markt hebt ontdekt: jouw product of dienst is uniek in zijn soort. Daarnaast kunnen er ook twijfels zijn; wat worden mijn inkomsten, staat mijn partner wel achter mijn besluit …
Welke weg jij ook kiest, twijfel en emoties zullen voorbij komen. Voor ons als werkcoach is het interessant om op een persoonlijke en praktische manier samen op ontdekking en onderzoek uit te gaan.