Ontwikkel jezelf – in de praktijk

Op 10 en 31 maart mocht ik zelf in de schoolbanken plaatsnemen, mezelf ontwikkelen op het gebied van burn-out en stress-begeleiding. Heerlijk om gevoed te worden over een onderwerp waar ik in de dagelijkse praktijk mee te maken heb. Met als bijvangst de interactie met collega’s, al dan niet in dezelfde sector werkzaam. Een casus van een mede-cursist, of dat nu van een huisarts is of van een verzuimcoach, geeft een mooie verdieping aan de theorie.

Op onze site plaatsen we regelmatig een item ‘Ontwikkel jezelf’, we lichten dan een cursus uit die door Het PersoneelsPunt gegeven wordt. We hebben er al regelmatig over geschreven: met regelmaat een cursus of opleiding volgen is raadzaam om de afstand tot de arbeidsmarkt niet al te groot te laten worden.

Burn-out is niet iets typisch Nederlands, wereldwijd wordt het erkent als een officiële, werk gerelateerde aandoening. Betekent dat er veel mensen last van hebben en niet weten hoe ze tijdig de stress een halt moeten toeroepen. De draagkracht van de medewerker is bij burn-out al een lange poos overschreden. Deze draagkracht is per individu anders en is daarom niet exact te benoemen en te vergelijken. Hoe komt het dat deze mensen niet goed met stress omgaan en hoe kunnen ze geholpen worden?

De leergang ‘Begeleiden bij burn-out en stress’ werd gegeven door Irma Wolf. Met haar jarenlange ervaring op dit gebied heeft ze een methode (Flow Wolf) ontwikkeld waarmee mensen zo snel mogelijk uit hun burn-out komen en weer plezier in hun leven en werk hebben. Dat begint met helder krijgen waarom mensen te lang iets hebben gedaan wat ze intrinsiek eigenlijk niet willen.

Wanneer je je werk doet omdat het van jezelf, je omgeving of factoren op de werkvloer moet en je dat eigenlijk niet wilt, dan liggen stress, overspannenheid en burn-out op de loer. Het werk levert geen energie op, je bent aan het eind van de dag niet tevreden over jezelf. De begeleiding is erop gericht dit om te keren zodat werken geen energie kost maar oplevert.

De methode is procesgericht, we kregen in duidelijke stappen het hele proces uitgelegd dat een cliënt meemaakt van ‘volledig burn-out’ tot ‘weer aan het werk’. En hoe we dit kunnen ondersteunen met praktische, gerichte opdrachten. Dat is wat ik vooral van de leergang meeneem: cliënten met praktische opdrachten (zoals een spanningsregistratie of het bewust indelen van de dag) echt aan het werk zetten voor hun herstel.

Natuurlijk moesten we zelf ook aan de slag met opdrachten die bij de methode horen. Mooi om te zien dat voor iedere ervaren coach die de leergang volgde de methode verrassende inzichten gaf. En het belangrijkste van deze ‘Ontwikkel jezelf – in de praktijk’: We werden geïnspireerd om ermee aan de gang te gaan!

Margot Franken

Sta jij stevig?
Loopbaan kompas
Podcast ‘Jouw vacature vinden’