Loopbaancoaching van personen met een posttraumatische stressstoornis, hoe doe je dat? Lees hier onze tips.

Traumatiserende ervaringen horen bij het leven. Er is niemand die nooit iets zeer afschuwelijks mee maakt. Het gezegde ‘Elk huis heeft zijn kruis’ onderstreept deze stelling. Indrukwekkende levensgebeurtenissen die vaak met stress gepaard gaan worden Life-events genoemd. Of je nare gebeurtenissen meemaakt op het werk of thuis: ieder persoon heeft zijn eigen beleving van een zelfde gebeurtenis.

Wat leidt tot een post traumatische stressstoornis?
Er zijn een aantal beroepsgroepen en branches die steeds meer te maken krijgen met agressie of geweld van de klant. Wie kent er niet het verhaal over de ambulancebroeder die iemand komt helpen en van de patiënt, of vrienden daarvan, klappen krijgt. Agressie of geweld komt helaas ook voor tussen collega’s. We worden mondiger en zijn sneller geneigd om impulsief te reageren (gelukkig niet iedereen).


Dit zijn op zichzelf staande gebeurtenissen en je verwerkt ze op je eigen manier of met hulp van deskundige behandelaars. Vaak zitten er bij een posttraumatische stressstoornis gevoelens van angst, depressie en/of onverklaarbare lichamelijke klachten. Bij de loopbaanbegeleiding die wij bieden hebben we ook kandidaten begeleid die met deze stressstoornis moesten dealen. Ongevraagd zijn zij terecht gekomen in een situatie waar ze niet omgevraagd hebben. Een andere gebeurtenis kan als trigger werken en het leed bij een kandidaat terug naar boven halen. Dit kan zich uitten in verbaal en/of fysiek geweld, waarbij kandidaten gaan schelden/roepen of zelfs met messen gaan staan zwaaien op het werk. De kandidaten die wij begeleidden spraken over:
a. De gebeurtenis herbeleven in hun gedachten. Ze voelden, roken het weer net als vroeger.
b. Slecht tot niet slapen, of het hebben van nachtmerries.
c. De gedachten aan die periode niet kunnen stopzetten.
d. Angstreacties worden getriggerd door een andere gebeurtenis, bijvoorbeeld door de aanslagen in Parijs(2015).

Hoe gaan we daar mee om?
We zijn geschoolde coaches maar in dit soort situaties schakelen we psychologen voor de kandidaat in zodat deze behandeld kan worden. We geven een luisterend oor en geven het gevoel aan de kandidaten dat zij er toe doen.

Natuurlijk zijn er tips die wij graag delen met andere (loopbaan) coaches!
• Adviseer aan de kandidaat dat ze tijd en rust nemen.
• Laat kandidaten hun verhaal opschrijven.
• Laat kandidaten er over praten met deskundige maar ook familie en vrienden. De laatste twee vinden het wellicht lastig, maar dat betekent niet dat ze het niet willen horen.
• In de bijeenkomsten let je er op, dat er geen overdracht en tegenoverdracht plaats vindt.
• Laat kandidaten steun vinden bij mensen die zij vertrouwen.
• Adviseer de kandidaat tijd vrij te maken voor leuke dingen. Voor de één is dit fietsen of hardlopen, voor de ander een yogabijeenkomst volgen.

Sta jij stevig?
Loopbaan kompas
Podcast ‘Jouw vacature vinden’