Is blijven ontwikkelen en groeien in je functie een must?

Het ontwikkelen van mensen in hun functie wordt vaak gezocht in het vergaren van kennis, zo is onze ervaring. Maar leer je dan wel voldoende? Voor iedereen is het vergaren van kennis een ‘makkelijk’ houvast om zelf stappen te zetten. Want waar komt de stelling ‘Kennis is macht’ vandaan? Wij vinden dat het anders kan, maar hoe doen wij dat zelf?

Natuurlijk zijn wij niet roomser als de Paus. Wij vergaren zelf ook kennis. We bezoeken onder meer bij @Noloc de regiobijeenkomsten over onderwerpen als de Wet verbetering Poortwachter, gehoorproblemen in het werk etc. We gaan naar netwerkbijeenkomsten waar we informatie krijgen over bijvoorbeeld trauma coaching en teamcoaching bij ondernemingsraden. Bovenstaande zaken gebruiken wij in onze coaching.

Maar we gaan ook voor de inspiratie. Inspiratie om je zelf aan het denken te zetten. Afgelopen maand stond het Noloc Loopbaancongres in Bussum op de agenda. Een dag waar we veel vakgenoten vanuit het gehele land troffen. In een notendop zijn we onder meer door @Beatrice van der Heijden op de hoogte gesteld van onderzoeken gericht op de dynamiek van de individuele loopbaan en duurzame loopbanen. Albert Jan Vos (Bioscoop zalen) heeft vertelt over zijn passie voor het witte doek, de sferen die hij in de bioscoop wil neerzetten voor klanten. Zo komt er binnenkort een bioscoop waar je op een bed film ligt te kijken! Het mooiste compliment maakte hij naar de afdeling HRM. Hij gaf aan dat hij niet zonder deze afdeling kon. Want de mensen maken de organisatie. Zijn passie voor het sollicitatiegesprek ging vooral uit naar wat voor medewerker met bepaalde kwaliteiten haal ik binnen; diploma’s zijn minder relevant. Het geven van een podium en het waarderen van medewerkers zijn onderdelen, waardoor Albert Jan zijn personeel behoud.

De workshop over Jobdigger was een bevestiging dat wij dit systeem op dit moment goed benutten. Onze loopbaankandidaten (re-integratie en outplacement) krijgen daarin een eigen account. De gegevens van de functies waarop ze solliciteren, zoals de e-mail van het contactpersoon, komen in een overzichtelijk schema te staan en er kan makkelijk een salaris-check worden gedaan. Het voordeel van dit systeem is dat we inzicht krijgen in de arbeidsmarkt in een bepaalde regio. Door zoekprofielen aan te maken krijg je gegevens, mooi grafisch weergegeven, te zien die ook te gebruiken zijn voor je re-integratie- en voortgangsrapportages.

Naast het ontmoeten van vakgenoten was er een super afsluiting door Erik Scherder (Nederlandse hoogleraar neuropsychologie) over het nut van regelmatig bewegen. Hij gaf mooie voorbeelden hoe hij zelf minimaal een half uur per dag beweegt. Met zijn verhaal wilde hij ons stimuleren om te blijven te bewegen om zo je eigen hersenactiviteiten (en verbindingen) blijvend te activeren waardoor je langer blijft leven :😉

Jack de Wit

Sta jij stevig?
Loopbaan kompas
Podcast ‘Jouw vacature vinden’