Tegenwoordig is het niet meer logisch dat je na school gaat werken. Vroeger wel en ging je bijvoorbeeld bij ‘Philips’ werken en er werd voor je gezorgd tot aan je pensioen. Wellicht was dat de periode dat je, zonder veel ballast, je kon richten op de inhoud van de functie en jouw bijdrage aan het totale bedrijf. Je zorgde er mede voor dat het bedrijf zich kon blijven ontwikkelen, kon blijven produceren en natuurlijk veel winst kon maken. De heersende filosofie was dat “als ik als werkgever goed zorg voor mijn medewerkers dan zorgen zij ook goed voor mijn bedrijf”.
Onze opvatting is dat dit zeker ook geldt in de huidige tijd. In ‘Corona-tijd’ zie je ineens dat medewerkers in de logistiek/bij supermarkten verwend worden met chocola van hun werkgever, zomaar als ‘tussendoortje’. Deze verrassende zaken blijven opvallen. Maar het kan ook anders.
Momenteel begeleiden we een coachingtraject waarbij een medewerker op een afdeling is doorgegroeid naar de functie van leidinggevende. Het bedrijf heeft er voor gekozen om aan deze medewerker/leidinggevende een coach van buiten het bedrijf toe te wijzen. De betrokkene heeft zelf de regie om te kijken ‘waar wil ik mee aan de slag’. In dit traject is op basis van de vraag van de betrokkene stil gestaan bij de eigen persoonlijkheid maar ook het 3 jarenplan, wat de betrokkene zelf moest opstellen. Een mooie verantwoordelijkheid die tegelijkertijd ook handvatten geeft om vele onderwerpen door te nemen; hoe zie jij je organisatie en welke kant gaat dit op, wat is de missie/visie van de organisatie, zijn we vooral intern gericht, hoe gaan we de klant meer betrekken bij onze diensten en organisatie?
Vaak zijn het onderwerpen waar een nieuwe leidinggevende niet gelijk bij stil staat. De worsteling van het loslaten van taken in detail ofwel de beweging van operationeel naar meer tactisch niveau. Terwijl je ook dagelijks aan de slag gaat met je nieuwe positie van leidinggevende en daarin contact hebt met medecollega’s op manager niveau, waar je meer mee moet samenwerken. Het is een zoekplaatje wat je stap voor stap kan veranderen. Geef je zelf in deze positie de tijd om dingen los te laten, zaken te beschouwen en nieuwe taken/onderwerpen naar je toe te trekken. Het doorgroeien binnen een bedrijf is vaak een lastiger proces dan wanneer je als buitenstaander in een organisatie stapt.
Onze tip: geef jezelf de tijd om in je nieuwe rol te groeien, neem afstand van ‘oude zaken’, reflecteer op de ontwikkeling van je team, kijk wat de meerwaarde is van je team en dus ook jou zelf. Maar zeker ook: stem af over de verwachtingen van het management boven jou. Ben je bijvoorbeeld in deze functie gekomen door de aanvullende capaciteiten die jij kan bijdragen aan het MT? Of zijn er andere zaken die naar boven komen? Er komen veel zaken op je af wanneer je intern doorgroeit. Onze cliënt had het geluk een werkgever te hebben die goed voor z’n personeel zorgt. Niet alleen door op z’n tijd een cadeautje te geven maar ook door actief op de ontwikkeling van z’n medewerker, en dus de eigen organisatie, in te zetten’.