Bibliotheek Oosterschelde heeft ons gevraagd of wij workshops kunnen geven over verschillende onderwerpen die werkzoekende aangaan. Na afstemming is het onderwerp ‘de huidige arbeidsmarkt’ uitgewerkt en op de planning gezet voor 22 januari.
Bij de ontvangst in Zierikzee wordt aangegeven dat er maar 4 inschrijvingen zijn. Uiteindelijk blijken er 7 personen zonder aanmelding aanwezig te zijn en degene die zich wel hadden aangemeld, waren er niet :->. Bij de kennismakingsronde blijkt dat een ieder een eigen verhaal met bijpassende vraag heeft. Dat is geheel niets nieuws als je mensen naar ander werk begeleid. Het is een puzzel die je samen invult.
Over het thema de arbeidsmarkt zijn natuurlijk veel verschillen te benoemen. Kijk maar naar vroeger, toen meer handwerk aan de orde was in vergelijking met de huidige processen. Die zijn vrijwel allemaal door procestechniek omgezet naar efficiënte processen. Bij het maken van wijn waren vroeger de vaten, waar mensen met hun voeten in konden stampen, nog ‘heilig’. Dit leuke werk is overgenomen door machines. De arbeidsfactor wat dat betreft is verdwenen maar in andere sectoren zijn veel andere banen ontstaan. Door de technologie is de handmatige prikklok en het werken van 8 tot 5 over gegaan in een 24 uurs economie. Maar is dat slecht of anders?
Kortom de arbeidsmarkt verandert van een overmatige arbeidsmarkt naar, momenteel, een krapte. Een cyclus, die zich regelmatig herhaald. In zeeland zijn er verschillende mooie initiatieven bezig om te voorzien aan de arbeidsvraag. Dit geldt natuurlijk ook in de rest van Nederland, waar leertrajecten in de zorg en in het onderwijs veelvuldig gevraagd aangeboden worden.
De manier van solliciteren is ook veel veranderd. Wie herinnert zich nog de handgeschreven brief? Wij adviseren nu bij vacatures, waar honderden reacties op komen, in het kader van opvallen: schrijf maar weer eens een brief. Je probeert dan je eigen IK als merk goed onder de aandacht te brengen. Tijdens de bijeenkomst bemerk ik dat het merk IK nog niet geheel voor iedereen duidelijk is. Wie ben jij, wat is je onderscheidend vermogen en wat is je concrete zoekprofiel. Een aantal vragen uit de loopbaanbegeleiding, die voor een aantal aanwezigen nog ingevuld kunnen worden. Want hoe beter je zoekprofiel naar de toekomst is, hoe gerichter jij straks aan de slag kan. Wat dan niet is veranderd, is het netwerken. Het gunnen van werk bestaat al sinds heugenis en het spreekwoordelijke bakje koffie van nu is daar zeker mee te vergelijken. Naast het netwerken is het ook: je laten zien, langs gaan en bellen. Een aantal ‘oude’ instrumenten die ook in de tegenwoordige tijd stand houden. Want gelukkig blijft het mensenwerk.
Kijkend naar deze enthousiaste groep, zie ik dat een aantal gaan starten met (en gaan nadenken over) het beantwoorden van de vraag ‘Wie ben ik?’. En ook dat verschillende mensen al stappen hebben gezet naar banen in een andere sector. Deze tussenstappen kunnen ervoor zorgen dat zij hun doel (op langere termijn) kunnen bereiken. Het is een ochtend met mooie interacties, waar ook het UWV aan bod komt en de veranderingen in het arbeidsrecht. Voor ons mooi om de informatie die wij aanbieden binnen onze verschillende diensten hier te kunnen delen.
In mei staat de volgende bijeenkomst in Goes op de planning. Daar gaan we netwerken (en natuurlijk praten over netwerken!).