Het verlies van een baan, soms traumatisch?

Een tijd geleden zou ik als oorzaak van baanverlies de thermometer van de economie hebben genoemd. Gaat het economisch slecht dan zijn bedrijfssluitingen geen ‘opmerkelijk’ nieuws, gaat het economisch beter dan nog zijn er regelmatig bedrijven die hun deuren sluiten. En nu is daar nog een oorzaak voor baanverlies bijgekomen: het Covid19-virus.

En of het nu een besluit is van het management, marktwerking of anti-virusmaatregelen, feit blijft dat je werk stopt en je thuis komt te zitten. Wat doet dit met jou?

Traumatisch

Een (dreigend) ontslag brengt allerlei emoties met zich mee, je voelt het in je fundamentele behoeftes zoals veiligheid, zekerheid, status, zelfvertrouwen en erbij willen horen.  Bij de één wordt deze situatie al een aantal maanden van tevoren aangekondigd, bij een ander kan het gebeuren dat ze bij terugkomst van vakantie per direct naar huis kunnen gaan. In het slechtste scenario word jij de middag voor je vakantie ontboden en krijg je deze boodschap. Of in het geval van Covid19 vallen de werkzaamheden plots stil en worden niet meer opgestart.

Een (aangekondigd) afscheid kan, heel heftig zelfs traumatisch zijn, maar je weet wel waar je aan toe bent. Het verwerken, de pijn of boosheid die het voortbrengt kan gelijk in een begeleidingstraject worden opgepakt. Bij re-integratietrajecten, waar 1ste en 2e spoor samenlopen, zie je dat in zijn algemeenheid de hoop blijft bestaan. Helaas is het in veel gevallen valse hoop, bijvoorbeeld wanneer mensen niet voldoende kunnen herstellen om hun oude baan weer op te pakken. 

Rouwproces

In het rouwproces sta je als loopbaanbegeleider stil bij de verwarring, chaos, gekrenktheid en onzekerheid.  Het doel is om al deze gevoelens te benoemen en door te nemen voor de onthechting en het echt los kunnen laten van de oude situatie of baan. Wij adviseren vrijwel ook altijd een afscheid officieel te ‘vieren’.  Stilstaan bij wat er is gebeurd en haal daarbij vooral ook de positieve zaken naar boven die je in de jaren daarvoor hebt beleefd.  Door het goed af te sluiten, is de persoonlijke ervaring, komt de pijn van een vorige keer minder naar boven wanneer de situatie zich weer voordoet.

Persoonlijke afsluiting

De vraag is: hoe sluit ik zo’n situatie goed af? Want je blijft afhankelijk van je werkgever. Werknemers die het heft in eigen handen kunnen nemen, zien wij vaak korter rouwen en sneller in een nieuwe toekomst stappen.  Maar rouw is een persoonlijk proces dat ieder op zijn eigen tempo en manier doorloopt.  Het zijn individuele ervaringen, waarbij sommige al eerder negatieve ervaringen op dit gebied hebben meegemaakt. De persoonlijke verhalen trachten we te reflecteren want uit ieder dieptepunt zijn leerpunten te halen om het een volgende keer anders aan te pakken. Zodat, wanneer baanverlies je weer mocht overkomen, je er beter mee kunt gaan.

Sta jij stevig?
Loopbaan kompas
Podcast ‘Jouw vacature vinden’