GROW en persoonlijk leiderschap

GROW en persoonlijk leiderschap
Bij een coaching traject hebben de meeste mensen wel voor ogen waarvoor ze bij je komen: ik loop vast, ik wil voorruit, ik weet niet waarom maar het lukt me gewoon niet om …
Het eerste gesprek met een klant wordt gebruikt om de coachvraag helder te krijgen. Soms moet daar flink voor worden doorgevraagd of een vraag voor een 2e keer worden gesteld. Het “eigenlijke” doel durft diegene vaak nauwelijks hardop uit te spreken.

Eenmaal helder wat nu precies hetgeen is wat de coachee wil bereiken, kan de coach daar de interventie bij zoeken die daarbij kan helpen. Bijvoorbeeld gaan we aan de slag met belemmerende gedachtes waardoor dingen niet lukken? Gaan we aan de slag om uit te vinden wat je wilt in je verdere loopbaan? Wil je ontdekken wat voor jou nu echt belangrijk is in het leven?
Een coach kan uit talloze interventies putten die daarbij ingezet kunnen worden. Los van deze interventies gebruik ik vaak het GROW-model als leidraad voor de gesprekken die we met de coachee hebben.

Wat is GROW?
GROW staat voor Goal, Reality, Options en Wrap-up/Will. Het GROW-model is ooit ontstaan in de sport en verder uitgewerkt in het bedrijfsleven bij de begeleiding van individuen en teams. Een tennistrainer merkte dat vertellen wat de tennisser bij z’n service fout deed geen verbetering opleverde. Een gesprek waarbij de tennisser zelf vertelde wat er fout ging bij z’n service, wat er moest gebeuren om z’n service te veranderen en wat hij daarvoor daadwerkelijk moest doen, zorgde wel voor verbetering.

Het GROW-model is een handige tool waarbij je van doel naar actie komt. Belangrijk daarbij is dat de context bewustzijn en verantwoordelijkheid is. De tennisser die niet ziet wat er gebeurt (zich niet bewust is) en niet erkent dat alleen hijzelf z’n service kan veranderen (verantwoording neemt) zal z’n service niet kunnen verbeteren.

Hoe werkt het GROW-model in coaching?
Allereerst ga je samen op zoek naar het doel (Goal) dat de coachee wil bereiken. Een simpel GROW-voorbeeld passend bij deze tijd: ik wil m’n Corona-kilo’s kwijt raken. Een gewenste situatie die goed voelt. Het mooiste is wanneer die ook SMART (het eenvoudig en eenduidig opstellen van doelstellingen, https://nl.wikipedia.org/wiki/SMART-principe) kan worden weergeven.

Wanneer het doel is bepaald gaan we kijken hoe de situatie nu is, wat is de realiteit (Reality). Ofwel hoe ziet de situatie er nu uit, hoe beleef je dat, wat doe je, wat doe je niet (ook een leuke)…
In het voorbeeld: 5 kilo teveel, ik baal van mezelf en ik doe er niets aan.

Door beide situaties uit te diepen wordt het duidelijk dat de huidige en gewenste situatie niet op elkaar aansluiten. Coachee ervaart dan de pijn van de huidige situatie of de angst om naar het doel te gaan werken. Parrallel aan het GROW-model zal de coach hier andere interventies inzetten wanneer belemmeringen, ineffectieve gedachtes of ondoeltreffend gedrag een verandering in de weg zitten.

Samen met de coachee onderzoeken we hoe die kloof overbrugt kan worden. Wat zijn de mogelijkheden (Options) die je in kunt zetten? Wat kan je doen, waar moet je aan werken? De coachee wordt zich bewust van de situatie en hoe daarin verantwoordelijkheid te pakken. Belangrijk dus dat de opties door de coachee zelf worden bedacht! Dus wat kan ik doen aan die 5 kilo teveel? Minder chips, snoep en chocolade eten, gezonder eten, meer bewegen.

Daarna leggen we de laatste hand (ook wel Will of Wrap-up) aan de stappen die gezet moeten worden. Wat ga je aanpakken, waar, wanneer, met wie? Hier komt de belangrijkste factor van de actie ter sprake: wil je het ècht doen, wil je inspanningen leveren, wil je opofferingen doen? Kortom gá je er voor? Ja! Ik pas m’n boodschappenlijst aan: geen chips en chocolade meer, meer fruit en groente. Ik sla m’n sportuurtjes niet meer over en vraag m’n partner me hierbij te stimuleren en te motiveren zodat ik twee keer per week intensief beweeg.

GROW-model uitgewerkt:

Een stap verder
Bij een volmondig ja staat er een actieplan klaar dat de coachee een stap verder helpt. Er is een doel en de coachee heeft bedacht hoe dit te bereiken. Door de focus is er energie gekomen om te gaan doen wat nodig is, om een volgende stap te kunnen zetten. De coachee heeft het gevoel weer aan het roer te staan: eigen leiderschap! Als coach geeft het onnoemelijk veel voldoening wanneer iemand binnen een paar gesprekken dit punt bereikt!

Sta jij stevig?
Loopbaan kompas
Podcast ‘Jouw vacature vinden’