‘Grip op je eigen loopbaan’ door Steven Gebuis.

Groei in een takenpakket of een stap naar een andere functie kunnen voor nieuwe uitdagingen in je loopbaan zorgen. In de praktijk zien we dat veel medewerkers zich vragen stellen zoals:

  • Vind ik het werk dat ik nu doe nog leuk genoeg?
  • Hoe houd ik mijn huidige werk tot mijn AOW vol?
  • Bestaat mijn functie over 10 jaar nog wel?
  • Ik bemerk dat ik met tegenzin naar mijn werk ga, hoe komt dit?
  • Wat kan ik aan mijn takenpakket toevoegen, zodat ik meer energie krijg van mijn werk?

We bieden als loopbaanbegeleider (aangesloten bij de Noloc) diverse trajecten. Dit kan via een werkgever worden ingezet, ook zijn er veel particuliere aanvragen waar we mee aan de slag gaan. De vraag van de klant staat centraal en op basis van persoonlijke gesprekken en loopbaanopdrachten gaan we aan de slag. Het traject doorloopt verschillende fases zoals onder andere een zelfanalyse.

Een jaar of zeven geleden werden wij benaderd door Steven Gebuis. We hebben een loopbaantraject met hem doorlopen en hij heeft sindsdien veel stappen gemaakt. Door in gesprek te gaan met Steven willen wij je informeren over hoe het zou kunnen lopen na een loopbaantraject. Wij hadden de volgende vragen voor Steven:

Steven, wat was voor jou de aanleiding om een loopbaancoach te benaderen?
Ik werkte als processpecialist bij een grote internationale verzekeraar en wist niet meer of ik het werk nog wel leuk vond. Steeds vaker stelde ik mijzelf de vraag: wat wil ik nu echt? Omdat ik moeite had om deze vraag te beantwoorden ben ik op zoek gegaan naar een loopbaancoach.

Weet jij nog hoe jij op het pad kwam van Jack?
Via google ben ik gaan zoeken naar een loopbaancoach en ben ik terechtgekomen bij Het PersoneelsPunt. De website sprak mij aan en na het eerste kennismakingsgesprek met Jack was ik onder de indruk van zijn enthousiasme en duidelijke plan van aanpak.

Welke stappen heb jij toentertijd gezet?
Omdat ik niet goed wist wat ik wilde heeft Jack me verschillende opdrachten gegeven. Hierdoor ben ik mij bewuster geworden van mijn kwaliteiten. Uit de verschillende opdrachten en de gesprekken met Jack werd duidelijk dat ik meer met mensen bezig wilde zijn. Daarnaast kwam sterk naar voren dat ik servicegericht ben en energie krijg van het helpen van anderen. Ook hebben we samen gekeken naar welke beroepen bij mij zouden passen en zodoende ben ik op zoek gegaan. Uiteindelijk ben ik, bij de huidige werkgever, de rol van projectleider gaan vervullen. In deze rol was ik meer bezig met mensen en de samenwerking in plaats van de inhoudelijke processen. Hierdoor kwamen mijn kwaliteiten om anderen te helpen beter naar voren.

Welke groei in je loopbaan heb je tot afgelopen jaar gemaakt?
Om meer van andere organisaties te kunnen zien ben ik een paar jaar later als projectleider gestart bij Pensioenfonds Horeca & Catering. Korte tijd daarna ben ik doorgegroeid naar de rol van Agile Coach. Agile betekent letterlijk – behendigheid, wendbaar of lenigheid. Het is een manier van werken waarbij behendigheid voorop staat. Een organisatie die een project uitvoert vanuit de Agile methodiek is ervan bewust dat omstandigheden veranderen, en weet hier slim op in te spelen. Een Agile Coach helpt teams met het toepassen van Agile in het werk. Als Agile Coach leer je niet alleen een productievere omgeving te creëren, maar help je ook teams om alles uit zichzelf te halen en maak je ze bewust van hoe Agile het team kan helpen om tot betere resultaten te komen. Vooral het begeleiden en coachen spreekt mij in deze functie erg aan. Om mijzelf op dit gebied verder te ontwikkelingen heb ik verschillende coaching opleidingen gevolgd.

Als mede-ondernemer vinden wij het altijd supertof dat iemand uit loondienst overstapt naar een eigen onderneming. Steven heeft dit ook gedaan, namelijk zijn bedrijf Gebuis Coaching & Training (www.gebuis.eu)

Kan je vertellen wanneer jij exact de keuze hebt gemaakt?
Nadat ik de coaching-opleidingen had afgerond wilde ik graag een eigen coaching- en trainingsbureau opzetten. Ik heb mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben één dag in de week gaan werken voor mijn eigen onderneming. Nadat de opdrachten binnenkwamen merkte ik dat één dag in de week niet voldoende was en ben ik naar twee dagen in de week gegaan.

Wat waren de voors en tegens om te starten als zelfstandige?
De belangrijkste reden om voor mijzelf te beginnen is dat ik graag zelf wil bepalen welke klanten ik ga helpen en welke diensten ik ga aanbieden. De onzekerheid van je vaste baan opzeggen en volledig voor jezelf beginnen vond ik wel heel spannend. Gelukkig werk ik bij een bedrijf dat mij de ruimte heeft geboden voor persoonlijke ontwikkeling en er ook akkoord mee ging dat ik daar minder zou gaan werken. Heel fijn, want nu heb ik dus een leuke baan met zekerheid van een vast inkomen én kan ik daarnaast mijn eigen onderneming verder gaan opbouwen.

Hoe heet je bedrijf en wat wil je bereiken?
Mijn bedrijf heet Gebuis Coaching & Training en ik richt mij op het helpen van mensen om weer blij naar hun werk te gaan. Eigenlijk wat Jack jaren geleden ook bij mij heeft gedaan. Wat een voorbeeld ;-). Ik doe dit vooral door middel van online coaching, dat wil zeggen dat ik meer gebruik maak van verschillende online manieren om met elkaar communiceren. Denk aan videobellen, telefoneren, mailen en/of chatten. Hierdoor is er continu interactie, bepaal je zelf wanneer je reageert, is er flexibiliteit en wordt iemand gecoacht in een voor hem of haar veilige en vertrouwde omgeving.

Heb je nu voldoende geïnvesteerd om nu te gaan genieten van je huidige functie tot aan je pensioen?
Neeee, zeker niet! Persoonlijke ontwikkeling blijft heel erg belangrijk. Ik richt mij nu bijvoorbeeld op het geven van trainingen, zoals time management of gedrags- en drijfverenanalyses. Daarnaast is digitale fitheid een onderwerp wat mijn interesse heeft gewekt. Er komt tegenwoordig heel veel informatie op ons af en onze vernieuwde werksituaties, zoals het thuiswerken, zorgen ervoor dat de werkdruk en werkplezier onder druk komen te staan. Veel mensen hebben moeite om mee te gaan met de toenemende digitalisering en bijvoorbeeld digitale schaamte kan daarbij een rol spelen. Bij digitale fitheid wordt gekeken naar digitale bewustzijn, hygiëne en vaardigheden. Daar valt nog zo veel winst te behalen voor werknemers maar ook voor werkgevers. Door mensen hier beter in te begeleiden kunnen ze de technologieën omarmen en daardoor persoonlijk weer groeien. Echt een heel boeiend onderwerp!

Wat wens je andere mensen toe, die momenteel de vraag hebben wat ze willen met hun werk?
Ik wens iedereen toe om lekker op onderzoek uit te gaan en te ontdekken hoe je weer blij naar je werk kan gaan! Want zeg nou zelf… iedere dag met plezier naar je werk gaan, daar word je toch blij van!?

Sta jij stevig?
Loopbaan kompas
Podcast ‘Jouw vacature vinden’