ZICHT OP … de functie van casemanager

Bij Het PersoneelsPunt houden we ons bezig met organisaties, bedrijven en mensen. Maar welke functies zijn er nu specifiek binnen die organisaties? Om daar zicht op te krijgen gaan we het komende jaar regelmatig een interview houden met iemand uit het vakgebied. Dit maal is de eer aan Maarten Hendriks. Hij is casemanager bij Richting.

Wat is zo geweldig aan het beroep van casemanager?
Het beroep van casemanager heeft veel kanten maar wat ik het leukste vind is de dynamiek van het werken met mensen. Je bekijkt het gedrag van zowel werkgever als van werknemer, probeert dat te doorgronden en invloed op uit te oefenen.

Heb je dit altijd al willen doen?
Nee, ik ben er een beetje toevallig ingerold. De opleiding die ik gevolgd heb is HBO Sport, Gezondheid en Management en ik ben daarna dan ook bij een sportschool gaan werken.

Hoe ben je erop gekomen om dit te gaan doen?
Tijdens de opleiding kregen we het vak Casemanagement, dat vond ik gelijk een leuk vak om te volgen. Toen ik later in de sportschool werkte zag ik een vacature voor casemanager voorbij komen en heb ik gesolliciteerd. Ik was benieuwd of het iets voor mij was. Ik mocht beginnen en sindsdien werk ik als casemanager.

Welke eigenschap komt je in dit werk van pas? En waarom?
Je moet het vooral leuk vinden om met mensen om te gaan en ze te laten bewegen.
In dit beroep komen de wetgeving rondom arbeid en de interactie met mensen samen. Wat er in de wet staat en hoe je dit moet toepassen is te leren, de mensgerichtheid en de sociale vaardigheden moet je wel in je hebben.
In mijn optiek zijn deze vaardigheden bijna belangrijker dan de vakinhoudelijke kennis. Wanneer je mensen spreekt zijn ze ziek, ze zitten niet in een fijne situatie. Dat heeft z’n weerslag op hun manier van communiceren. Ik ga dan op zoek naar het verhaal achter het verhaal, mensen zeggen iets maar wat bedoelen ze ermee? Ik ben nieuwsgierig naar het gedrag van zieke werknemers en van hun werkgevers èn de keuzes die ze maken. Wat beweegt hen om te doen wat ze doen?

Wat is er lastig aan het beroep van casemanager?
Je hebt te maken met externe partijen, zoals het UWV of de bedrijfsarts, waar je niet altijd invloed op hebt. Hoe graag je het ook zou willen, wanneer een bedrijfsarts er een andere visie op na houdt dan is jouw mening niet leidend in het proces.
Verder voer je gesprekken die niet altijd makkelijk zijn. Omdat de verhalen die je hoort soms echt schrijnend zijn. Of omdat je partijen op hun verplichtingen en verantwoordelijkheden moet wijzen terwijl dat het laatste is waar ze op dat moment mee bezig willen zijn. Daar moet je mee om kunnen gaan en dat op een bepaalde manier naast je neer kunnen leggen.

De leukste ervaring in je werk is:
Wanneer een werknemer of werkgever je aan het einde van een traject oprecht bedankt voor de manier waarop je ze begeleidt hebt. Grappig genoeg is het dan vaak een traject waar flinke discussies zijn geweest en het niet altijd soepel verliep.
Het doet iets extra’s als mensen dan toch de moeite nemen hun waardering uit te spreken.

Wat is de meest passende opleiding om jouw beroep uit te oefenen?
Er is geen 4 -jarige HBO-opleiding casemanagement. Net als ik hebben mijn collega’s een opleiding achter de rug die de regelgeving of het menselijke aspect raakt of waar casemanagement als vak werd gegeven. Daarna ga je verder bekwamen met bijscholing bij geaccrediteerde opleiders. De bijscholing zoals ‘Regie op verzuim’ leert je hoe het speelveld eruit ziet en helpt om het totaalplaatje van het werkveld te snappen.

Wat had je vooraf onderschat aan je beroep?
Niet zozeer onderschat als wel dat ik er nooit over had nagedacht dat je ook moeilijke gesprekken moet kunnen voeren.
Een voorbeeld is dat ik op dit moment een aantal trajecten begeleid bij kappers; zij hebben onder hun personeel langdurig zieken en moeten nu uitgaven gaan doen terwijl ze het financieel zwaar hebben. In het gesprek moet ik ze wijzen op hun re-integratieverplichtingen en de consequenties ervan. Dan spelen er een hoop emoties in zo’n gesprek.

Wat adviseer jij mensen die als casemanager willen gaan werken?
Gewoon gaan doen!
Wanneer dit werk je interessant lijkt (in de regelgeving duiken en je sociale vaardigheden inzetten) probeer dan een keer met een casemanager mee te lopen om te kijken of het je past.

Sta jij stevig?
Loopbaan kompas
Podcast ‘Jouw vacature vinden’