Een goed cv maken anno nu. Het kan ontzettend leuk zijn, maar ook een uitdaging. Want ondanks de ontelbare lijstjes die er op internet te vinden zijn met tips & tricks waar je cv écht aan moet voldoen (en wat absoluut niet kan), het is soms lastig om het dan op je eigen cv te kunnen toepassen. Persoonlijk doe ik best veel dingen op mijn cv die volgens de tips & tricks echt niet kunnen. Mijn cv is druk, kleurrijk, ik gebruik veel verschillende fancy lettertypes, ik gebruik Nederlands en Engels door elkaar, de tone-of-voice is informeel, niet echt zakelijk, ik maak grapjes en gebruik „kinderlijke” elementen (een quote van Pippi Langkous, hartjes en een tekening van konijnen) (p.s. ik ben 28 trouwens 😉 ) en the biggest no-go: mijn foto is een selfie! Toch heb ik niet het idee dat mijn cv onprofessioneel is of dat ik ooit een baan heb misgelopen door mijn cv. Ik, krijg juist vaak complimenten dat ze zelden zo’n vrolijk en kleurrijk cv hebben gezien, of, als ik ergens op gesprek mag komen, dat mijn cv een perfecte weerspiegeling is van mijn persoonlijkheid.
Oke, bovenstaande aanpak is natuurlijk niet voor iedereen of voor iedere branche weggelegd. Maar dat betekent niet dat je enige mogelijkheid een saai, standaard cv hoeft te zijn. Ook in minimalisme kan je „los” gaan. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je cv past bij de branche waarin je gaat solliciteren en dat je bij jezelf blijft! JIJ moet er achter staan, het is jouw cv, een weerspiegeling van wie JIJ bent en wat je kan. Ben je eigenlijk niet helemaal happy met je cv (je vindt het te druk, of juist te saai) hoe kun je het dan met volledige overtuiging verkopen aan een potentiële werkgever?
Ik heb laatst een vriendin geholpen met het upgraden van haar cv. Zij dacht dat het nog steeds de norm was om een saai, standaard (en ouderwets!) cv te hebben. Met ontwerpen vond ze het dus al heel snel te druk worden.Daar hou je dan rekening mee. Zo heb ik me voor haar cv meer gefocussed op een paar details die het geheel net even wat anders dan anders maken. Dat kan al zo simpel zijn als de • (bullets) van een opsomming vervangen door een andere vorm. Niet opvallend maar net even wat anders. Uiteindelijk is het een heel mooi, clean cv geworden maar wel heel erg eigen, het past goed bij haar. En ze heeft inmiddels werk gevonden, dus wie weet heeft het cv nu al z’n vruchten afgeworpen? 😉
Iets waar ikzelf wel tegenaan loop, en die vriendin ook (en zo waarschijnlijk nog veel anderen): wat te doen bij een gebrek aan relevante opleidingen/ervaring? Ik wil zelf in een totaal andere branche aan de slag gaan dan waarvoor ik heb gestudeerd. Ik heb altijd alleen maar bijbaantjes gehad bij oud-stagebedrijven, dus mijn werkervaring is alleen maar vakgericht (grafisch ontwerpen). Hoe kun je jezelf dan toch interessant genoeg presenteren? Of als je pas net bent afgestudeerd en dus nog niet eens de kans hebt gehad om ervaring op te doen?
Het blijft sowieso een kwestie van geluk (denk ik) dat een werkgever je de kans wilt geven om ervaring op te doen en niet direct kiest voor de kandidaat die al ervaring heeft. Maar wat een goede toevoeging is op je cv zijn softskills. Persoonlijke eigenschappen of vaardigheden zoals flexibiliteit, verantwoordelijkheidsgevoel of doorzettingsvermogen. Maar kijk daarnaast ook eens kritisch naar al je nevenactiviteiten en hobby’s. Zitten daar dingen tussen die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert? Benoem die dingen dan ook! Blijf daarin kritisch maar durf ook zeker trots te zijn op dingen die jij hebt gedaan of geleerd in je vrije tijd! Iets wat voor jou misschien niet zo’n big-deal is, kan voor een ander juist een opvallend detail zijn. Zo vond ik bijv. dat die vriendin best wel ergens mocht vermelden dat ze al vegetariër is sinds haar 6e (!!). Voor haar is dat zó normaal dat ze er niet eens bij stilstaat dat dat best bijzonder is. Maar het zegt wel iets over haar en hoe zij in het leven staat. En ik wil zelf heel graag aan de slag in het groen, maar daar heb ik 0,0 ervaring in, behalve meehelpen in de tuin. Maar daarin heb ik wel dingen gedaan als wortels van bomen uitspitten, schuttingen zetten en ben ik met een kettingzaag in een boom geklommen (vond ik best stoer van mezelf). Is dat nou echt een skill waar ik iets mee kan? Niet echt, maar het zegt wel over mij dat ik niet bang ben uitgevallen en dat ik van aanpakken weet. En dat is dan wel weer interessant voor een werkgever. Het kan best lastig zijn om zulke dingen over jezelf te bedenken maar vraag dan aan een paar goeie vrienden/familie of ze je kunnen helpen. Sowieso is het best verhelderend om eens te vragen wat anderen van jou vinden. Vraag ze om een top 5 van jouw beste eigenschappen of kwaliteiten op te noemen. Vaak is het beeld dat zij van jou schetsen veel positiever dan hoe jij jezelf ziet en komen er dingen uit waar je zelf niet eens aan gedacht had!
P.s. nog even terugkomend op de selfies. In vakjargon noemen ze dat ook wel „zelfportret” en daar is helemaal niks mis mee of onprofessioneel aan! Een professionele foto kan net zo slecht zijn als dat een selfie goed kan zijn. Zolang jij niet met een duckface, buiten proportioneel groot voorhoofd of dansend in de club met een glas bier in je hand op de foto (selfie) staat, kan je ook prima een selfie als foto op je cv gebruiken. Ga voor een effen muur nabij een raam staan (zorg voor voldoende natuurlijk licht) en houdt je telefoon op ooghoogte. Niet te hoog of te laag, want dan krijg je dus rare vervormingen zoals een veel te groot voorhoofd. Let er op dat je je schouders laag houdt/naar beneden drukt, zodat je niet aan je arm kan zien dat die een telefoon vast houdt om een selfie te maken. Dan ben je al een heel eind! Niet iedereen heeft genoeg geld (zeker niet als je werkeloos bent) om naar een professioneel fotograaf te gaan of voelt zich op z’n gemak om tijdens een groots evenement zoals een banenmarkt op de foto te gaan. Dan zit je met een selfie heus ook goed. It’s all about what you see & don’t see en de algehele uitstraling van de foto. Laatste puntje: op het moment dat je een foto maakt met je telefoon, kijk dan niet naar de afdrukknop maar kijk naar de lens! Anders verraden je ogen als nog dat het hier om een selfie gaat 😉
Een paar tips qua vormgeving waarmee je sowieso al zorgt voor een nette en professionele uitstraling:
- lettergrootte (corps) 9 en een grote interlinie (de witruimte tussen 2 regels) bijv. 12 of 13
- gebruik kopjes en subkopjes, dat scant makkelijker en creëert overzicht
- I.p.v. zwart, probeer eens donkergrijs voor je tekst (bijv. 85% zwart), oogt zachter en rustiger
- Gebruik 1 mooie accentkleur en 1 ander lettertype voor je kopjes/subkopjes (hou er rekening mee dat de kleur niet te licht is, dit leest niet prettig op een beeldscherm en kan wegvallen als het geprint wordt)
- Gebruik liever te veel ruimte dan te weinig! Ruime marges creëren rust en ziet er vele malen professioneler uit dan een volgepropte pagina
Waar ik zelf wel heel erg tegenaan loop: het is veel. Veel baantjes, veel opleidingen, veel bezigheden, veel skills. Zelfs met een beknopte omschrijving blijft de totale hoeveelheid tekst: veel. Schrikt dat niet direct al af? Kom je over als iemand die nooit ergens lang blijft? Of kom je zo „te goed” over, overgekwalificeerd? En hoe moet ik het aanpakken als er in de loop der jaren nóg meer informatie bij komt? Een CV van 3 A4tjes? Dingen weglaten? Maar doe je dat laatste, dan geef je weer geen compleet beeld van wie je bent en wat je kunt, dus wat is wijsheid?