Certificeringstraining ‘DISC- en drijfverenanalyse’: een terugblik

Bij coachingtrajecten, gericht op persoonlijke ontwikkeling, maak ik af en toe gebruik van de DISC. Een tool die inzicht geeft in gedrags- en communicatiestijlen onder verschillende omstandigheden. Heel interessant om met deze tool te werken bij mensen die anders reageren in comfortabele tijden dan in tijden waarin het effe tegenzit en daardoor vast lopen.
Op zoek naar verbreding/verdieping zag ik de training van Talent First voorbij komen: zij koppelen een drijfveren-analyse aan de DISC. Dat leek me de verdieping die ik bij de DISC miste: wat maakt nu dat mensen gaan bewegen. Via het STAP-budget werd deze training mogelijk en ik keek er naar uit: een certificeringstraining over de DISC gecombineerd met een drijfverenanalyse. Heel praktisch kon de training, na het nodige huiswerk (e-learning en zelf de testen maken), online worden gevolgd.

DISC
De DISC zetten we in om onder andere inzicht te geven in eigen handelen en communicatie in tijden van stress. Het is een model dat sinds de jaren vijftig bestaat en je stijl in twee richtingen opsplitst: taak- of mensgericht en extra- of intravert.
De coachee krijgt inzicht in wat zijn of haar stress-communicatiestijl is en hoe dat overkomt op de omgeving. En misschien nog wel belangrijker: er volgt ook inzicht in andere communicatiestijlen en hoe daarmee om te gaan. Kortom, je leert jezelf en anderen beter te begrijpen en daardoor je persoonlijke effectiviteit te vergroten.
Zoals de coachee die niet begreep waarom haar medewerker niet gelijk reageerde wanneer ze een opdracht kreeg. Sloom en frustrerend vond ze dat. Achter de broek aanzitten hielp niet en was ook niet bevorderlijk voor de sfeer. Tot ze inzag dat het voor die collega blijkbaar belangrijk was om tijd te krijgen de opdracht goed voor te bereiden èn om te weten wie ze bij de opdracht moest betrekken. Toen ze daar in haar communicatie op aansloot ‘ging’ de medewerker een stuk sneller. Een kleine bijstelling in communicatiestijl en gedrag kan zo voor verandering zorgen. Waarmee ik niet zeg dat het bijstellen vanzelf gaat…
In de training was volop aandacht voor het inzetten van de DISC, het met elkaar kunnen oefenen was daarbij erg waardevol.

Drijfveren
De drijfverenanalyse van Talent First was voor mij onbekend. Er wordt gewerkt met zeven drijfveren: esthetisch, zakelijk, intellectueel, politiek, sociaal, individualistisch en ideëel. Je score, en hoe ver je daarmee van de norm afzit, helpt je te inzien waarom je bepaalde dingen doet. Of juist niet doet.
Voor sommigen misschien wat kort door de bocht maar ik zie de toegevoegde waarde van de test wel. Voor die coachee die zijn of haar baan beu is en niet weet ‘wat dan wel’. Niet weten en voelen waarop ze ‘aan gaan’, de drijfverenanalyse is een mooie opstart naar een gesprek daarover. Wat drijft je, wat houdt je tegen in je baan en wat heb je nodig in een nieuwe baan?

Combi
De combi DISC en drijfveren maakt het pas echt leuk! Dit had van mij dan ook verder uitgediept mogen worden. Hoe kunnen we uit de analyses filteren waarom iemand lastig in gang te krijgen is? Waarom de baan wringt voor iemand en stress oplevert? Voor dat soort vragen kan je deze twee instrumenten zeker inzetten. Dat zullen we bij Het PersoneelsPunt dan ook gaan doen. Ik kijk er naar uit om verder met de DISC en drijfveren analyses aan de gang te gaan!

Margot Franken

Inspirerende dag
Gratis ontwikkeladvies tijdens Week van de Loopbaan – 16 t/m 20 september
Herkenbaar?