Burn-out door Corona op de loer?

En weer een verlenging van de lockdown. Het is frustrerend, want vele mensen ervaren Corona-stress.

Wat kan je als werknemer doen om de werkstress en eenzaamheid van het thuiswerken te lijf te gaan? Meer dan ooit is de kreet ‘zorg goed voor je zelf’ hier van toepassing om burn-out symptomen aan te pakken. Het citaat dat ik ooit ergens las geeft die noodzaak goed weer: “Boten zinken niet uit het water om hen heen. Ze zinken door het water dat erin komt.” Wanneer je het gevoel hebt dat de rek eruit is en je energie en werkplezier weglekt dan hebben we een aantal suggesties voor je om het hoofd boven water te houden.

Uit onderzoek dat het CNV hield onder 1500 leden blijkt dat naarmate de Corona-crisis langer duurt, de werkstress verder toeneemt en burn-out klachten de kop opsteken.
Van de ondervraagde groep heeft 29 procent nu meer last van werkstress dan vóór de Corona-crisis. Van de thuiswerkers voelt 35 procent zich steeds eenzamer. En 12 procent van de ondervraagden zegt te weinig steun van een leidinggevende te krijgen om het werk goed te doen. Een zorgwekkende ontwikkeling nu de crisis langer duurt dan we een half jaar geleden gehoopt hadden.

Tips om per direct op te pakken!

Verander van omgeving
Makkelijk gezegd wanneer je werkplek verweven is met je thuissituatie. Je woon-werkverkeer is weggevallen en alle afspraken waarvoor je de deur uit moest vinden vanachter je laptop plaats. Projecteer dat wat je altijd deed op je huidige situatie: maak een ommetje voordat je begint met je werkdag en sluit af met een rondje in de buitenlucht. Dat gesprek waarvoor je anders op pad ging: maak een wandelingetje terwijl je telefoneert; de beweging en verandering van omgeving haalt de stress uit je lijf.

Bescherm jezelf tegen energietrekkers
Emoties zijn besmettelijk. In voor- en tegenspoed. Wanneer je je door de aanhoudende Corona-crisis en de berichtgeving daarover negatief gaat voelen: stop met de hele dag het negatieve nieuws te volgen. Zoek die positieve dingen op die jou energie geven. De één knapt op van bijkletsen met een vriend of vriendin, de ander dompelt zich liever een uur onder in een hobby. Stel jezelf regelmatig de vraag: Wat is goed voor mij? Wat heb ik nodig om overeind te blijven? En handel daarnaar. Blijf in ieder geval weg van de dingen die je naar beneden trekken!

Maak plannen voor je toekomst, maar schrijf ze in potlood
Door de Corona-maatregelen zijn veel dingen waar we naar uitkeken gecanceld. Terwijl we dat uitkijken naar iets, je verheugen op iets leuks, juist zo nodig hebben om ons gelukkig te voelen. Uit onderzoek weten we dat mensen gelukkiger zijn als ze iets, wat dan ook, hebben om naar uit te kijken – van een leuk avondje uit tot het bereiken van een zinvol doel. Het geeft ons houvast en een mentale escape naar de toekomst. Dus laat alle onzekerheid je er niet van weerhouden plannen te maken – maar weet dat je ze misschien moet bijstellen.

Geef jezelf toestemming om je niet geweldig te voelen
Veel mensen voelen de druk van altijd positief moeten zijn. Het zit een beetje in onze cultuur verankerd en is op social media-kanalen tot kunst verheven. Maar je geweldig en positief voordoen terwijl je dat niet bent kost bakken energie. Energie die je op dit moment nauwelijks hebt en voelt. Geef jezelf daarom de ruimte om je niet fantastisch te voelen. Erken dat het best even oké is niet oké te zijn.

Besef dat dit ook voorbij gaat
Ongetwijfeld is dit niet de eerste keer in je leven dat het even tegenzit. Ook toen was het niet makkelijk, is uiteindelijk het tij gekeerd en kon, en ging je weer verder. Zo zal het ook nu gaan. Ook al lijkt het op sommige momenten nog zo uitzichtloos, heb vertrouwen dat het voorbij gaat. En dat je uiteindelijk deze tijd zult herinneren als een zware periode, maar één die wel voorbij is en achter je ligt.


Herkenbaar en wil je er iets aan doen?
Om ons steentje bij te dragen in deze lockdown geven we in de maand februari twee coachgesprekken per persoon gratis. Dit geldt voor de eerste vijf aanmeldingen. Mail nu naar info@hetperonseelspunt.nl en wij spreken je snel. Meer info over onze coaching https://www.hetpersoneelspunt.nl/coaching-trainingen/

Ontwikkel jezelf ‘Leidinggeven met Resultaat’
ZICHT OP … de functie van juridisch adviseur
Podcast arbeidsmobiliteit