Angst: vechten, vluchten of bevriezen

Vanuit onze verschillende rollen als hrm- of werkcoach kom je in de begeleiding van kandidaten naar nieuwe omgevingen/banen regelmatig terecht bij angst. Angst om een nieuwe stap te zetten, angst om oude zekerheden los te laten, angst… Maar wat is angst nu eigenlijk? En wat gebeurt er wanneer je angst voelt en hoe zet je dat om?

Even een praktijkvoorbeeld: ik heb hoogtevrees. Gelukkig wonen wij in een vrij ‘plat’ land, m’n hoogtevrees heeft weinig invloed om m’n dagelijkse portie levensgeluk. En op vakantie is het anders, de bergen waar we door rijden gaan geleidelijk naar beneden en voor m’n plezier, want vakantie, zoek ik geen rare hoogtes op. Als ik verder kijk naar deze angst, mijn hoogtevrees, is het angst om te vallen. Ik herken het als ik op huisbezoek ga bij een client die op de 8ste verdieping woont en waarbij het pad naar de voordeur aan de buitenkant van de flat ligt :-<. En is zijn voordeur is helaas niet de eerste. Licht zwetend en met verhoogde hartslag overdenk ik de mogelijkheden. Wat nu?

Hoe ga je met angst om?
Herken jij dat angst iets met je doet? Zweten, hartkloppingen, snel ademhalen, je krijgt een droge mond, je kunt je zelfs misselijk gaan voelen… En hoe ga je daar mee om? Ga je van de situatie weg (vluchten), sla je vast en kan je niks meer (bevriezen) of ga je je angst aan (vechten)?
In mijn geval probeer ik zo dicht mogelijk langs de muur te lopen en zeker niet bij de railing. Ik ga m’n angst aan. Mijn waarde om iemand te helpen is op dat moment blijkbaar groter dan mijn angst. Ik neem het ‘op de koop toe’. Natuurlijk had ik tegen mijn client kunnen bellen met de mededeling “We spreken beneden wel af in het café”. Of ik had kunnen vragen, omdat ik zelf geen stap meer kon zetten, of hij mij kon ophalen. Ik had mijn angst in verschillende scenario’s kunnen plaatsen.

Opnieuw labelen
In een intervisie heb ik mijn situatie gedeeld en een andere loopbaanbegeleider zei: “Jack, je vergeet iets. Je staat niet stil bij het aantal keren dat je dit hebt gedaan. Eigenlijk heb jij door een hogere waarde, namelijk iemand helpen, niet stil gestaan bij het aangaan van je angst. Want dat heb je wel gedaan. Je hebt jezelf klem gezet, met passie, om je client te helpen en bent iedere keer je angst aangegaan. Je mag trots zijn op het aangaan van je angst!”.

Loopbaanangst
Bovenstaande is mijn praktijkvoorbeeld hoe om te gaan met angst. Weet jij hoe je omgaat met angst? Vlucht je, bevries je of ga je het gevecht aan? Persoonlijke ontwikkeling gaat vaak over het omgaan met en overwinnen van angst. Uit je comfort zone stappen. Je wilt, moet een drempel over, een stap zetten om iets te gaan doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Bij mijn cliënten herken ik de angst een nieuwe stap in hun loopbaan te moeten zetten. Het inzicht in angst en in m’n eigen handelen bij angst maakt dat ik cliënten beter en gerichter kan begeleiden bij het aangaan van hun loopbaanangst.

5 tips voor een betere werk-privé balans
Sta jij stevig?
Loopbaan kompas